Valborgsmeny: Nässelsoppa, grillad ryggbiff & en himmelsk cheesecake.

Premiär för Mina goda sidor! Här kommer med ojämna mellanrum presentera smarriga rätter som förhoppningsvis ska inspirera och locka till matlagning. Med tanke på att det är premiär och att det är stundande Valborgsfirande så går jag ut hårt och presenterar en tre rätters meny som jag hoppas ska smaka. Först en vårinspirerad krämig nässelsoppa. Därefter grillar vi ryggbiff med några av vårens primörer och avslutar med en himmelskt god cheesecake. Vem som är upphovsman/ kvinna till detta receptet vet jag inte. Vem det än är så har hen fått till en riktig fullträff! Jag har då aldrig smakat en godare cheesecake och i kombinationen med citronsåsen så är den helt enkelt himmelsk.

Krämig nässelsoppa
med vaktelägg

4 personer:
 

  • Ca 1 liter löst packade nässlor
  • 1/2 knippe persilja
  • 2 scharlottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1/4 fänkålshuvud
  • 8 dl grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3 msk sherry
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 6 vaktelägg (eller 2 vanliga)
  • Lite grönt som garnityr
 

Gör så här:

  1. Rensa och skölj nässlorna.
  2. Hacka nässlorna, persiljan och finhacka scharlottenlöken. Lägg i kastrull och låt fräsa i smör i några minuter.
  3. Skiva fänkålen fint.
  4. Tillsätt buljomngen, fänkål och en skvätt sherry. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
  5. Häll över i mixer. Handuk för locket så du slipper få soppa över hela dig och köket. Mixa på full sula i några minuter.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Red ev. av soppan med lite mjöl utblandat med vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7.  Koka vakteläggen i 2 1/2 minut. Kyl genast äggen i kallt vatten.
  8. Vaktelägg kan vara svårskalade men det finns ett trick. Lägg äggen i 2 delar vatten, 1 del ättika och lite salt. Lägg i äggen i och låt stå i 5 minuter så löser blandingen upp skalen. Skala och dela äggen i halvor.
  9. Servera soppan med äggen och dekorera med persilja och gräslök.

Grillad ryggbiff
med sparris, rödlök, potatischips & kryddsmör

4 personer:

  • 4 biffar med kappa á 250 g
  • 2 buntar grön sparris
  • 4 st färsk rödlök
  • 8 medlstora potatisar
  • 150 g smör
  • 2 vitlökskyftor
  • 1 rejäl knippe färska örter
  • Flingsalt och svartpeppar från kvarn
  • Rapsolja

Gör så här:

  1. Tänd grillen en god stund innan det är dags att grilla. Behåll halva grillen fri från kol så du enkelt kan variera temperaturen.
  2. Finhacka örterna. T ex persilja, basilka och oregano. Eller varför inte ramslök som är så populärt. Blanda örterna med rumstempererat smör och  pressa i vitlök. Använder du ramslök kan du skippa vitlöken. Lägg kryddsmöret i en sträng på plastfolie och rulla till en korv. Lägg i frys.
  3. Skär snitt i biffarnas fettkappor. Salta och peppra. Smält lite smör och blanda med rapsolja till att ösa och pensla biffarna med under grillning.
  4. Kapa av nedersta träiga delen på sparrisen. Förkoka sparrisen i någon minut. 
  5. Dela löken på längden. Är dom stora så dela i kvarter. Lägg sparrisen och löken på ett fat och ringla olivolja och strö lite flingsalt över.
  6. Skala och skiva potatisen tunt. Använd en mandolin om du råkar äga en sådan. Stek på medelvärme i smör och rapsolja tills dom fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper. Strö över flingsalt. Håll varmt i ugn.
  7. Grilla biffarna över het glöd, ca 1 minut på var sida så dom får fin färg. Pensla biffarna och lägg över på den kolfria delen av grillen och låt gå ytterligare 3 minuter på varje sida. Ta av köttet från grill och låt vila i några minuter innan servering.
  8. Under tiden grillar du grönsakerna. Börja med löken. Den förkokta sparrisen behöver bara någon minut på grillen.
  9. Servera med potatischips och skivat kryddsmör.
     

Himmelsk cheesecake
med len citronsås

8-10 personer:

Botten:

  • 10 st digistivekex
  • 100 g smör
Första fyllningen:
  • 400 g philadelphiaost
  • 3 ägg (medelstora)
  • 1 1/2 dl strösocker

Överst lagret:

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 msk vailjsocker
  • 1 dl florsocker, siktat

Citronsås:

  • 3-4 msk citronsaft, färskpressad
  • 3/4 dl vatten
  • 1 tsk majsenamjöl
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk smör

Dekoration:

  • 2-3 kiwifrukter
  • 1 pkt färska hallon
  • citronmeliss


Gör så här:

Botten:

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Smält smöret på svag värme.
  3. Smula sönder kexen och blanda med smöret.
  4. Tryck ut blandningen i en springform.
  5. grädda botten i 6-7 minuter.

Första fyllningen:

  1. Sänk ugnstemperaturen till 180°C.
  2. Rör philadelphiaosten till en jämn smet.
  3. Blanda i äggen och sockret.
  4. Fördela över den förgräddade kexbotten.
  5. Grädda  ca 35 minuter till dess kakan lyfter lite längs kanterna och i mitten.
  6. Låt kakan svalna.

Översta lagret:

  1. Blanda ihop ingredienserna till översta lagret.
  2. Bred ut på den kalla kakan.
  3. Gräddqa i 180°C i 6-7 minuter så att ytan stelnar något.
  4. Låt kakan kallna.

Citronsås:

  1. Blanda citronsaft, vatten, majsenamjöl, ägguöla och socker i en kastrull.
  2. Låt sjuda upp försiktigt.
  3. Rör i blandningen hela tiden tills den tjocknar något.
  4. Avsluta med att vispa ner kallt smör.
  5. Låt svalna.

Servera med citronsås, kiwi, hallon och citronmeliss.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln