Grillad torskrygg & knäckig rabarberpaj

Med tanke på det plötsliga men oj så härliga väderomslaget till högsommar kör jag på med rätter som passar perfekt en ljummen sommarkväll. Vi börjar med att grilla torskrygg. Här gäller det att vara lite varsam så man inte kör den dyrbara fisken för hårt på grillen. Använd stektermometer. Vid 52° är torsken perfekt. Känner du dig osäker på grillmomentet så kan du istället laga torsken i ugnen på 130° i ca 15 minunter. I väntan på att nypotatisen ska sjunka i pris, serverar jag till torsken, en med pepparrot smaksatt potatispuré, smörslungade primörer och ett brynt soyasmör.

Vintipset till torsken blir dubbelt denna gången. Här kan det funka med både vitt och rött. Det vita är en chardonnay från Sydafrika och det röda en pinot noir från Chile. Båda ligger under hundralappen i pris. Bra va!?

Till dessert blir det en makalöst god rabarberpaj med ett knäckigt täcke och vaniljsås därtill.

Grillad torskrygg
med bacon, potatis- och pepparrotspuré, vårens primörer & brynt soyasmör

4 personer:

  • 600 g torskryggfilé med skinn
  • 2 msk salt
  • 1 l vatten
  • flingsalt och vitpeppar från kvarn
  • olivolja

Sås:

  • 150 g smör
  • 1 msk soya
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 scharlottenlökar
  • 1 bit (3-4 cm) ingefära

Potatispuré:

  • 1 kg potatis
  • 3-4 msk riven pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar

Tillbehör:

  • 1 pkt bacon
  • Rot- & grönsaker efter tillgång och smak


Gör så här:

  1. Lägg torsken i 1 liter saltat vatten. Låt torsken rimmas 30 minuter i kylen så köttet blir fast.
  2. Tänd grillen en god stund innan så det blir fin glöd. Fyll endast ena sidan (1/3-del) av grillen med kol.
  3. Skär torsken i 4 portionsbitar. Pensla med oölivolja och strö på flingsalt och lite peppar från kva
  4. Lägg fisken i ett halster. Grilla fisken med skinnsidan nedåt på den heta delen av grillen i ett par minuter.
  5. Flytta därefter över till den svalare delen, lägg på locket och låt fisken gå i ytterligare några minuter. Grilltiden kan variera beroende på värme och fiskens tjocklek. Använd termometer. Vid 52° är torsken perfekt. Tänk på att fisken eftersteker lite.

Sås:

  1. Finhacka vit- och scharlottenlök. Fräs löken utan att få färg. Tillsätt finriven ingefära.
  2. Bryn smöret och tillsätt lök, ingefära och en skvätt soya.
Potatispuré:
  1. Skala och koka potatisen. Mosa med en stomp.
  2. Blanda i smöret och crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Stompa eller vispa till önskad konsistens.
  3. Riv pepparroten och blanda ner.

Tillbehör:

  1. Stek baconet knaprigt och dekorera fisken med.
  2. Tillaga primörerna efter tycke och smak. Här har jag använt sparris och morötter som jag kokat försiktigt och därefter smörslungat och strött lite flingsakt över.

Knäckig rabarberpaj
med vaniljsås

6 personer:

  • 500 g rabarber
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • smör till formen

Till servering:

  • vaniljsås och/ eller vaniljglass

Egen vaniljsås:

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vsipgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna.
  5. Ansa och skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg dom i en smord pajform.
  6. Bred på smeten.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den fått fin färg.
Vaniljsås:
  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vailjstången.
  3. Koka upp och låt sjuda i et par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  4. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  5. Häll äggblandningen i kastrullen med resterande gräddmjölk.
  6. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  7. Ställ i kyl tills det är dags att servera.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln