Hel lax i ugn och ett enkelt drinktilltugg

Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner på Valborgsmässoafton och kan därmed intyga att det är en riktig höjdare. 

Den medelhavsinspirerade laxrätten passar perfekt till stundande studentfester eller större sommarbjudningar. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis utmärkt att halvera. Enkelt att laga och kan dessutom till största delen med fördel förberedas dagen innan. Det enda att hålla koll på är som vanligt temperaturen på fisken. Med risk att låta tjatig; använd stektermometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt. 

Örtblandningen kan du variera efter tycke och smak. Mixen jag använt här består av ca. 30% persilja, 20% basilika, 20% dill, 20% gräslök och 10% oregano. Timjan och speciellt rosmarin ju är ganska intensiva i smaken och bör därför användas ganska sparsamt. 

I såsreceptet ska du blanchera spenaten. *Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. I detta fallet viktigt för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg. 

Servera den goda såsen, en krispig sallad och nypotatis till. Mums! Originalrecepten är hämtade från ”Allt om mat” men är något modifierade. 

Mitt vintips till laxen är en fyllig och smakrik pinot gris från Alsace med en prislapp på strax under hundralappen. 

Dessutom bjuds du denna vecka på ett mycket enkelt men oerhört gott bonustips på ett tilltugg till fördrinken. 

Hel lax i ugn 
toppad med räkor och en parmesan- och citronvinägrett. Därtill en krämig spenat- och basilikasås.

20 personer:

  • 3 kg laxfilésida
  • 1,5 kg räkor med skal
  • 1msk salt
Till vinägretten:
  • 3 dl olivolja
  • 3 dl riven parmesanost
  • 1,5 msk flytande honung
  • 3 citroner, rivet skal och saft
  • 3 dl färska örter
  • Salt och svartpeppar från kvarn

Till såsen:

  • 400 g spenat
  • 100 g basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2dl olivolja
  • 2dl crème fraiche
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn ca ½ tsk

Gör så här:

Laxen:

  1. Sätt ugnen på 130°.
  2. Skala räkorna.
  3. Finhacka örterna och riv parmesanosten och skal från citronerna.
  4. Blanda ingredienserna till vinägretten.
  5. Lägg laxen på plåt(-ar) med bakplåtspapper. Salta och bred hälften vinägretten över laxen.
  6. Blanda andra hälften med räkorna och ställ i kyl.
  7. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller till innertemperaturen är 52-53°. Kyl snabbt och förvara laxen i kylskåpet tills det är dags att servera.
  8. Lägg räkblandningen på laxen vid servering.

Såsen:

  1.  Skölj spenaten om så behövs. 
  2.  *Blanchera spenaten och låt rinna av.
  3.  Mixa spenat, basilika, skalade vitlöken och olivoljan i mixer eller med stavmixer.
  4. Blanda i crème fraiche och yoghurt.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ställ i kyl tills det är dags att servera.

Drinktilltugg: 

Grottlagrad gruyère inlindad i salamiskivor (Vetrecina Piccante) & basilikablad

10 personer:

  • 20 skivor tunt skivad Ventrecina Piccante
  • 300 g grottlagrad gruyère
  • 1 stor kruka basilika
  • 20 tandpetare

Gör så här:

  1. Skär osten i stavar.
  2. Vira salamin runt osten som en blomma. Fixera med tandpetare tillsammans med ett basilikablad.

Voila!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln