Viva l'Italia! Parmaknyten, Tortellini & Gelato.

Just nu pågår det klassiska cykelloppet Giro d´Italia. Därför tycker jag att ett italienskt tema kan vara passande. Oavsett om du är intresserad av cykelsport eller ej så är det italienska köket aldrig fel. Eller hur? 

En äkta italiensk festmiddag består (som du säkert vet) ofta av fyra rätter som ska avnjutas länge, länge. 

Först ut är Antipastan som kan beskrivas som en förrätt. Den kan t ex bestå av en sallad, en soppa eller kallskuret. Min antipasta blir här fyllda parmaknyten. Efter antipastan är avklarad servas Primi Piatti som kan vara pasta, risotto eller en soppa. Menyns tredje rätt kallas Secondi Piatti och är huvudrätten med kött, fisk, fågel eller skaldjur. Tillbehören till Secondi Piatti kallas Contorni och kan variera stort. Kanske en blandad grönsallad (Insalata Mista) eller ugnsrostade potatisar eller grönsaker.
Av tidsnöd har jag fuskat här och servar dig endast en rätt efter Anti Pastan, nämligen Totrellini fylld med ricottaost, svamp och spenat. Ni kan säkert hitta en lämplig Secondi Piatta i min receptbank. 
Måltiden avslutas med Dolce som betyder söt eller sötsaker. Här blir det Gelato (glass) i strut toppad med vad du vill.

Den här gången ger jag inga specifika vintips men på "vintipssidan" hittar du kanske ditt italienska favoritvin. Dessutom kan du läsa lite om italienska viner om du klickar här.

Parmaknyten
med ricottafyllning & smaker från Toscana


4 personer
  • 8 något tjockare skivor Parmaskinka Ruliano
  • 8 urkänade svarta oliver
  • 4-5 soltorkade tomater + 2 tsk olja från burken
  • 1 knippe färsk basilika
  • 125 g Ricotta
  • Salt och svartpeppar från kvarn
  • 8 gräslöksstrån
Gör så här:
  1. Finhacka oliverna, tomaterna och basilikan.
  2. Blanda med osten, tillsätt lite ”tomatolja” och  smaka av med salt och peppar.
  3. Fördela en klick (knappt 1 msk) i mitten på varje skinkskiva.
  4. Vik upp kanterna och knyt ihop med gräslöksstrån.
Tips. Blanchera (koka hastigt) gräslöken så blir den mjukare och lättare att knyta. 

Servera med en krispig sallad.

 

Tortellini med fyllning av svamp, spenat & ricotta. Serveras med brynt salviasmör, ruccola, rostade pinjenötter och riven parmesan.

4 personer:

Pastadeg:

  • 4 hela ägg+1 äggula
  • 450 gr durumvetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 250 g ricotta
  • 100 g spenat
  • 2 scharlottenlökar
  • 200 g valfri svamp (Här har jag använt skogschampinjoner och portabello)
  • 1 vitlökskyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • olivolja till stekning
  • salt och svartpeppar från kvarn

Till servering:

  • 100 g smör
  • 20 g pinjenötter
  • 20 salviablad
  • Riven parmesan efter tycke och smak

Gör så här:

Pastadegen:

  1. Blanda mjöl och salt
  2. Lägg en hög med mjölet och gör en grop mitt i. 
  3. Lägg i äggen och rör och knåda ihop till en smidig pastadeg. Tillsätt lite olivolja om du inte får ihop degen.
  4. Lägg degen i plastfil. Sätt in i kylen och låt vila ca 1 timme. Under tiden gör du fyllningen.

Fyllningen:

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök . Hacka svampen. Spenaten grovhackas.
  2. Fräs lök och svamp i olivolja.
  3. Tillsätt spenaten och stek i någon minut till. 
  4. Rör ner ricottaosten och en klick dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.

Tortelliniplattorna:

  1. Kör degen i pastamaskinen i flera omgångar så den blir så tunn som möjligt. (Se gör din egen pasta).
  2. Skär ut kvadrater ca 7 x 7 cm och klicka ut 1 msk fyllning på varje fyrkant. Vik över varje hörn av degen uppåt mot mitten och tryck till kanterna.
  3. Koka tortellinin i rikligt saltat vatten 3-4 minuter.
  4. Bryn smöret tillsammans med salviabladen som då blir friterade.
  5. Rosta pinjenötterna någon minut på hög värme i torr stekpanna.

Skeda smöret över pastan och servera med riven parmesan, ruccola och dom rostade pinjenötterna.

Gelato 
i våffelstrut med valfri topping
 

  1. Köp valfria smaker på glass av god kvalité.
  2. Köp våffelstrutar.
  3. Köp topping. T ex vispgrädde, bär, choklad, strössel eller vad du  nu önskar.
  4. Skopa upp, toppa, ät och njut!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln