I dag firar vi Sverige med nypotatis!

I dag firar vi Sveriges nationaldag och vad och passar bättre än att då framhäva vår kära, underbara nypotatis. Finns det något svenskare och godare?
Strax utanför min hemby Viken ligger Larsviken som är litet familjedrivet lantbruk. Här odlar man potatis med stor kärlek och passion. Häromdagen  var jag och hälsade på i gårdsbutiken och fick med mig ett par kilo nyplockad potatis av sorten Casablanca. En tidig och tålig potatissort som ger riklig skörd. Fast med vitt skal och crèmefärgad inuti. Längre ned på sidan hittar du ett litet bildkollage från Larsviken

Tänkte dagen till ära bjuda på min tolkning av ett recept som tagits fram av Marcus Nemrin som bl a driver Sofiero Slottsrestaurang. Originalreceptet är gjort på årets potatissort 2016; Juliette men i min tolkning blir det då på Casablanca. Idag besöker vår kung och drottning Sofiero slott och enligt rykte så ska Marcus bjuda kungaparet på just denna rätt.

Casablanca créme cheese potatis 
med Bjärekyckling, morötter & savoykål

4 personer

  • 10-12 st potatisar av sorten Casablanca
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl svensk mjölk
  • 3 dl svensk grädde
  • 120 gram cheddarost
  • 120 gram parmesanost
  • 120 gram svensk prästost
  • 4 kycklingbröst från Bjärefågel
  • 3 Schalottenlökar
  • 1/2 Savoykål
  • 1 knippe morötter
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Vänd potatisen med olivolja och grovt salt. Dela ev. på mitten om dom är stora.
  2. Baka mjuka i 140 grader varm ugn. 
  3. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan och låt svalna. 
  4. Riv osten på den fina sidan på rivjärn. Montera ner lite ost i taget tills all ost är smält. 
  5. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Blanda med den bakade Casablanca potatisen.

Kycklingen:

  1. Bryn kycklingbrösten i olivolja, stek sedan färdig i 100 grader varm ugn till 68 grader innertemperatur. 
  2. Ta av skinnet och ”krispa” skinnet i stekpanna.

Grönsakerna:

  1. Skiva schalottenlöken, strimla savoykålen och skala ev. morötterna
  2. Bryn löken gyllenbrun, krydda med salt och peppar.
  3. Vänd morötterna i olivolja, salt och peppar, baka mjuka i 140 grader varm ugn, 
  4. Sota savoykålsbladen i stekpanna och vänd ner tillsammans med löken.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln