Flädertajm!

Den senaste tidens fantastiska veckor med högsommarvärme (åtminstone här i Skåne) har fått naturen att explodera. Flädern står redan i full blom så passa på att fylla upp förrådet med ljuvligt läskande flädersaft. Bjuder dessutom på ett recept på fläder- och citrongravad lax som passar utmärkt som sommarlunch.
Recept: Benny Cederberg

Flädersaft

Det här behöver du:

  • Ca 50 fläderblomklasar
  • 5 citroner
  • 2 dl strösocker
  • 250 g ljust *muscovadosocker
  • 2 l vatten
  • 50 citronsyra

* Muscovadosocker är ett råsocker som framställs av sockerrör från Mauritius. Till skillnad från vanligt socker har det mycket kvar av sockerrörssaftens färg och smak. Smaken påminner en del om farinsocker men är mindre neutral. Den mörka sorten har ett tydligt inslag av lakrits och den ljusa har en viss kolasmak.

Gör så här:

  1. Skölj och rensa fäderblomklasarna noga.
  2. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull.
  3. Lägg blommorna i en rymlig hink eller kastrull.
  4. Tvätta citronerna och skär i skivor och lägg tillsammans med blommorna.
  5. Tillsätt citronsyran i den heta sockerlagen och rör om. Häll lagen över fläderblommorna och citronerna. Låt svalna och täck därefter med lock eller plastfilm.
  6. Låt saften stå och dra i minst 1 dygn i kyl. Gärna i 3-4 dygn så blir saften riktigt smakrik.
  7. Sila saften i saftsil.
  8. Häll upp saften i noga rengjorda flaskor eller frys in i mindre plastbyttor med lock.

I flaskor håller sig saften i ca 4 veckor i kylen.

  • Tips: Frys in saften i som iskuber. Perfekt till sommardrinken.

Fläder & citrongravad lax

4-6 portioner

  • 1 kg laxfilé med skinn
  • 2 msk hel vitpeppar
  • 1 citron
  • 1 dl socker
  • ¾ dl havssalt
  • 5-6 sköljda fläderblomskronor
  • en rejäl skvätt gin (3-4 msk)
  • 2 msk rapsolja

Gravlaxsås:

  • 2 msk vanlig svensk senap
  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl matolja
  • 1 knippe finhackad dill

Gör så här:

  1. Stöt vitpeppar, socker, och fläderblommor i en mortel eller pulsa snabbt i en matberedare.
  2. Tvätta och skär citronen i tunna skivor
  3. Blanda saltet i sockerblandningen. Gnid in laxen ordentligt både kött- och skinnsidan med med rapsolja, en rejäl skvätt gin och kryddblandningen. Täck sedan laxen med tunna citronskivor och lägg i en tätslutande plastpåse.
  4. Lägg i kyl i ca 1 ½  dygn. Vänd påsen med laxen 3-4 under den tiden.
  5. Skär laxen i tunna skivor och servera med t ex äggröra, nypotatis och gravlaxsås.

Gravlaxsås:

  • 1.Blanda senap, socker och vitvinsvinäger-
  • 2.Tillsätt matoljan i fin stråle. Rör kraftigt hela tiden.
  • 3.Blanda ner dill efter tycke och smak.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln