Midsommar special! Vad sägs om fänkålsgravad lax och en citron & limefromagetårta med jordgubbar?

Jag fortsätter på midsommartemat och bjuder här på två riktigt somriga recept. Först en fänkålsgravad lax med en västerbottenpaj och till detta en stenbitsromsås. Till dessert blir det en fromagetårta på digestivebotten med ljuvliga smaker av citron, lime, jordgubbar och choklad.

Fänkålsgravad lax 
med Västerbottenpaj & romsås

6 personer:

Fänkålsgravad lax

  • 1 kg laxfilé med skinn (främre halvan)
  • 0,75 dl salt
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk grovmalen vitpeppar
  • 0,5 msk fänkålsfrön
  • 0,5 msk krossade enbär
  • 1 msk grovkrossade korianderfrön
  • rivet skal av en citron
  • rivet skal av en apelsin
  • 1 st litet finstrimlat fänkålshuvud
  • 0,5 dl pernod 

Pajskal:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 4 dl riven Västerbottenost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • vitpeppar från kvarn
  • 1 krm chilipulver
Romsås:
  • 1 dl majonäs
  • 1 msk fransk senap
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk finhackad dill
  • saften från ½ citron
  • 100 g röd stenbitsrom
  • salt och vitpeppar från kvarn
Gör så här:

Laxen:
  1. Är laxen vildfångad rekommenderas att den fryses in ett par dygn innan. För odlad lax gäller inte detta.
  2. Blanda alla kryddor. Gnid in laxen, lägg på fänkål och droppa över pernod.
  3. Lägg ihop laxsidorna och lägg på folie.
  4. Lägg på lätt tyngd och ställ svalt minst två dygn. Vänd var tolfte timme.
  5. Torka rent och skär i tunna skivor.
Pajen:
  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.
  3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  4. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 min.
  5. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen ca 10 min. 
  6. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipulver. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet. 
  7. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt pajen svalna något.
Såsen:
  1. Blanda majonnäs, crème fraiche och senap.
  2. Finhacka dill och blanda ner.
  3. Pressa i saften från 1/2 citron.
  4. Rör ner stenbitsromen och smaka av med salt och peppar.
Severa med en citronklyfta och en fräsch sallad.

Citron & limefromagetårta 
med jordgubbar och chokladflarn

8-10 personer:

  • 12 digestivekex
  • 100 g smör
  • Ca 10 jordgubbar

Fromage:

  • 5 gelantinblad
  • 2 äggulor
  • 1 ½ dl socker
  • saft och rivet skal från 1 citron och 1 lime
  • 2 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde

Dekorering:

  • Jordgubbar
  • 70 g mörk choklad av god kvalité

Bärsås:
(Såsen kan uteslutas men jag lovar; den ger desserten ytterligare en smakdimenssion.)

  • 2 dl sommarbär. T e x hallon och björnbär
  • 0,75 dl vatten
  • 1 tsk majsenamjöl
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör

Gör så här:

  1. Smält smöret
  2. Smula kexen, gärna i mixer  och blanda i smöret. 
  3. Tryck ut smeten i en springform. Lägg en en rad med hela jordgubbar utmed kanten och ställ in formen i kylen.
  4. Låt gelantinbladen mjukna i kallt vatten. 
  5. Vispa äggulor och socker poröst. 
  6. Tillsätt saft och rivet skal från citron och lime. 
  7. Vispa äggvitor till hårt skum.
  8. Vispa grädden
  9. Krama ur gelatinbladen och smält dom i kastrull på svag värme. Låt svalna och rör sedan ner grädden. Tillsätt äggulesmeten och vänd till sist ner äggvitan.
  10. Häll smeten i formen och förvar i kyl minst 3 timmar. 
  11. Smält chokladen i en kastrull med vattenbad.
  12. Bred ut chokladen tunt på plastfilm (t e x overheadfilm). Ställ kallt och bryt därefter i flarn.
  13. Dekorera tårtan med skivade jordgubbar och chokladflarnen.

Bärsåsen:

  1. Mosa bären och värm på svag värme under omrörning. Sila därefter bort kärnor. Låt svalna.
  2. Blanda bärsaften med vatten, majesnamjöl, äggula och socker i kastrull.
  3. Låt sjuda igen under omrörning tills den tjocknar något. 
  4. Avsluta med att vispa ner det kalla smöret. Låt svalna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln