Kycklinggryta- Thai Red Curry

Veckans recept är en härligt het thailänsk kycklinggryta som ger smakexplotioner i munnen. Här finns gott om utrymme för improvisation med olika grönsaker, smaksättning och hetta. Du bestämmer själv. Du kanske tycker det är onödigt många ingredienser i mitt recept och det går säkert att skala ner. Tänk bara på att det ska vara bra tryck och hetta i grytan. Receptet är valt med tanke på rieslig-temat då en halvtorr ”Spätlese” sitter som en smäck till denna rätt. Smaklig spis!

Kycklinggryta
Thai Red Curry

4 personer:

  • ca 600 g kycklingbröstfliéer
  • 2 msk olja
  • 4-6 tsk röd currypasta
  • 1 tsk fiskolja
  • 1 msk rörsocker
  • 1 bit (3-4 cm) färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 strå citrongräs
  • 1 lime (pressad)
  • 1  pak choi-huvud (Asiatisk salladskål, se bild till höger)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 ask färsk minimajs (alt 1 konserv)
  • 1 burk skivade vattenkastanjer
  • 1 burk (4 dl) kokosmjölk
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl vatten

Dekoration:

  • Färsk koriander alt thaibasilika
  • Limeklyftor
  • Fint skivad röd chili

Tillbehör:

  • Jasminris

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Låt gärna riset stå och vila en stund innan servering så blir det perfekt.
  2. Strimla kycklingen
  3. Strimla paprikan. Skärv av den nedre delen på pak choi- stjälkarna och strimla bladen grovt. Finhacka vitlöksklyftorna och ingefäran. Skär av nedersta delen på citrongräset. Använd nedre halvan som du skalar av yttersta lagret på, halverar och sedan mosar med knivbladet. Strimla tunt, tunt. Övre halvan kan puttra med hel i grytan men fiskas upp innan servering.
  4. Fräs kycklingen i olja i en stor stekgryta eller i en wokpanna tills den fått lite färg. 
  5. Tillsätt currypastan, fiskoljan, råsockret, vitlöken, ingefäran och citrongräset och rör om. Pressa över limesaft. Rör om och låt fräsa i en minut eller två.
  6. Blanda i minimajsen, paprikan, pak choi-bladen och vattenkastanjerna. Även den övre delen av citrongräset kan gå med. Låt fräsa (woka) på hög värme i ett några minuter.  
  7. Sänk värmen och tillsätt vatten och buljong-tärninegen. Häll därefter i kokosmjölken. Rör om och låt småputtra i 8-10 minuter. Smaka av med ev lite salt.
  8. Pynta med tunt skuren chili, koriander- eller thaibasilakablad och en limeklyfta. 

Servera med jasminris.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln