Stekt strömming på klassiskt vis och frasiga våfflor med varma sommarbär

Sommaren har gjort tvärt halt och idag fullständigt vräker regnet ner här i Helsingborgstrakten!  Kanske inte så muntert för dig som börjat din sommarsemester den här veckan. Men häng inte läpp! Ett sätt att liva upp tillvaron kan vara att laga till och bjuda nära och kära på veckans recept.

För mig är stekt strömming starkt förknippat med sommar. Med regnets smattrande i bakgrunden drömmer jag mig bort till min barndoms somrar hos min mormor i St:Annans skärgård på ostkusten. Minnet av dom ljuvliga dofterna när hon stekte den nyfångade strömmingen och hur jag och min syrra tävlade i hur många strömmingsflundror vi orkade sätta i oss. Ja, det var tider det. Nuförtiden så är ju den bistra verkligheten att p g a människans miljöfarliga utsläpp så finns det rekommendationer att inte äta strömming allt för ofta. Det är milt uttryckt för jävligt. Trots detta, är jag ganska säker på att du några gånger om året kan tillåta dig att njuta av denna enkla men fantastiskt goda rätt utan att behöva känna oro för din hälsa. 

Till dessert blir det naturligtvis nygräddade, frasiga våfflor med varma sommarbär och vispad grädde.

Smörstekt strömming 
med potatismos, brynt smör & rårörda lingon

4 personer:

  • 24 strömmingsflundror
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl dijon senap
  • 0,5 dl skånsk senap
  • ev. 1 knippe dill
  • salt, vitpeppar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl ströbröd

Potatismos:

  • 800 g mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt, vitpeppar och lite muskot

Rårörda lingon:

  • 1 pkt (225 g) frysta lingon
  • Ca 1 ½ dl socker

100 g brynt smör

Gör så här:

  1. Skölj av strömmingen och klipp bort ryggfenorna. Låt filéerna rinna av väl och lägg dom i en form.
  2. Vispa samman ägg, mjölk, senap, salt och peppar till marinaden och häll sedan över strömmingen. Ställ i kyl och låt marinera i minst 1 timme. (gärna över natten).
  3. Lägg dom frysta lingonen i en skål och blanda med socker. Mängden socker är efter tycke och smak. Ställ i kyl.
  4. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  5. Mosa potatisen och blanda i smör, mjölk och en uns finriven muskot. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Lägg ihop strömmingsflundrorna. Strö ev lite hackad persilja emellan.
  7. Vänd dom i blandningen av rågmjöl och ströbröd och stek dom i 2-3 minuter på varje sida på ganska hög värme tills dom fått en härligt knaprig stekyta.
  8. Strax innan servering. Värm smöret på hög värme under ständig omrörning tills smöret får en gyllenbrun färg och en nötig doft.
Servera med potatismos, rårörda lingon och det brynta smöret.

Frasiga våfflor 
med vispgrädde och varma sommarbär

4 personer (ca 8 våfflor):

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 4 dl mjölk

Tillbehör:

  • Vispgrädde
  • Blandade bär
  • Socker
  • Ev lite florsocker



Gör så här:

  1. Smält smöret och låt sedan svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa därefter ner resten av mjölken och det smälta smöret. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan gräddning.
  4. Pensla gärna våffeljärnet med lite smör när du gräddar dom första våfflorna. Ca 2 minuter. Rör om i smeten då och då.
  5. Värm och mosa försiktigt bären. Tillsätt socker efter tycke och smak.
     

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln