Syndigt god ljus & mörk chokladtryffeltårta med apelsinmarinerade bär

Den här desserten måste du bara prova! Syndigt god! Receptet är egentligen ganska enkelt men det finns ett par hakar. Dels så tar den tid att göra med sina delmoment och det kräver ju en viss planering och dels så innehåller den en och annan kalori vilket kräver en extra lång promenad eller joggingtur efter konsumtion. Men jag lovar att det är det värt.
Bjuder du på den här tårtan så har du vänner för livet eller ännu bättre vid en dejt. Efter hon eller han smakat på den här, så är det klappat å klart. ;-)
Originalreceptet har jag hittat i en dessertbok som heter ”Årets desserter” som gavs ut för över 20 år sedan men det håller än. Trevlig helg! Fredrik

Ljus & mörk chokladtryffeltårta
med apelsinmarinerade bär

10 personer:

Mördegen:

  • 125 g smör
  • ½ tsk salt
  • 1 dl skållade mandlar
  • ¾ dl socker
  • 1 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl (varav 3 ½ dl siktas)

Tryffelfyllningen:

  • 225 g mörk choklad av god kvalitet
  • 350 g ljus choklad av god kavlitet
  • ½ l vispgrädde
  • ½ dl honung
  • 250 g smör (kallt)

Apelsinmarinade bär:

  • 2 apelsiner
  • 2 msk vit sirap
  • Bär efter tycke, tillgång och smak.

Gör så här:

  1. Skålla och skala mandeln. Kör i mixer.
  2. Blanda alla ingredienserna till mördegen utom mjölet som ska siktas. När degen är väl arbetad, tillsätt det siktade mjölet. 
  3. Ställ i kylen och låt vila ett par timmar.
  4. Smörj en springform (ca 24 cm) och klä den med den kavade mördegen. Nagga botten hårt och ställ i frysen ett par timmar.
  5. Grovhacka den ljusa och mörka chokladen var för sig och lägg i var sin gryta.
  6. Koka upp grädden tillsammans med honungen. Låt svalan något.
  7. Häll en hälften av honungsgrädden i den mörka chokladen och den andra hälften i den ljusa.
  8. Rör sakta i båda tryffelblandningarna.
  9. Skär smöret i tärningar. 100 g ska blandas med den mörka chokladen och 150 g med den ljusa.
  10. Häll först den ljusa tryffeln över mördegsskalet och låt därefter stelna i frysen. Häll därefter på den mörka tryffeln och ställ sedan i frysen tills tårtan stelnat. 
  11. Pressa aplelsinerna och söta med sirapen. Blanda i valfria bär.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln