Risotto med kantareller & rostad parmaskinka

Tyvärr är det ganska sällsynt med goda kantarellmarker här i Skåne. Det finns nog på sina håll men det är många som är ute i skog och mark, på jakt efter skogens guld. Jag gissar att dom senaste veckornas regnande har satt fart på svampsäsongen på andra platser i Sverige. Därför tänkte jag att det kunde vara passande med en risotto med kantareller som veckans recept. Italien är ju risottons hemland så receptet har mycket influenser där ifrån med parmaskinka och parmesanost. Personligen gillar jag en risotto som är ganska fast i koncistensen. Gillar du en mer krämig risotto kan du öka mängden buljong något. Tänk på att ta det lite piano med saltet innan du tillfört parmesanosten. Både osten och skinkan är ju ganska salt i sig.

Dessutom bjuds du på ett recept på en focaccia som passar bra till. Din focaccia kan du smaksätta efter tycke och smak. Lite färsk timjan eller soltorkade tomater kanske? Vintipset är också italiensk och är en Barolo. Ett fantastiskt gott vin från regionen Piemonte i nordvästra Italien som passar utmärkt att skölja ner den mustiga risotton med.

Risotto med kantareller & rostad parmaskinka

4 personer:
 

  • 4 dl risottoris t ex arborio eller carnaroli
  • 1 l vatten
  • 4 msk konc. kycklingfond
  • 1 msk konc kantarellfond
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 5 scharlottenlökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 400 g kantareller
  • ca 1/2 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn
  • 200 g finriven parmesanost
  • 6 skivor parmaskinka
  • ruccolsallad
Ett tips på onödiga men nödvändiga köksprylar. Jag har blivit förälskad i min Microplane. Ett smidigt rivjärn som ger finriven fluffig parmesan. Den funkar naturligtvis till att riva mycket annat. Ett tips på onödiga men nödvändiga köksprylar. Jag har blivit förälskad i min Microplane. Ett smidigt rivjärn som ger finriven fluffig parmesan. Den funkar naturligtvis till att riva mycket annat.

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och fond i en kastrull.
  2. Finhacka scharlottenlöken och fräs i smör  och olivolja i en stor tjockbottnad kastrull. 
  3. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör om.
  4. Häll på vinet och låt det koka in. Rör om.
  5. Tillsätt buljongen i omgångar på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. Koka i 25-30 minuter eller tills riset är al dente och risotton fått en krämig konsistens.
  6. Ansa kantarellerna och hacka grovt. Spar gärna några små snygga som dekoration.
  7. Stek i smör på ganska hög värme. All vätska ska koka bort. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg parmaskinkan på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175°C i ca 8 minuter.
  9. Riv parmesanost.
  10. Blanda ner svampen och osten i risotton.

Dekorera med hela svampar, flarn av rostad parmaskinka och lite ruccolasallad.

Servera med ett gott bröd t ex focaccia, se recept nedan.

Focaccia

Ca 20 portioner:
 

  • 1/2 paket jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 4 dl ljummet vatten
  • 4 msk mjölk
  • 10 dl vetemjöl
  • 1, 3/4 dl olivolja
  • flingsalt

Fler förslag på smaksättningar/dekorer som du kan prova:

  • timjankvistar
  • körsbärstomater
  • soltorkade tomater
  • oliver

Gör så här:

  1. Värm vatten och mjölken i en gryta till 37°C.
  2. Smula ner jästen och rör om tills jästen löst sig.
  3. Häll i salt, honung ½ dl av olivoljan och rör om.
  4. Häll i mjölet, lite i taget och arbeta degen så allt blandas.
  5. Lägg en handduk över kastrullen och låt jäsa i 1 timme.
  6. Häll smeten i en hög plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska täcka nästan hela plåten. Gör hål med ett mjölat finger och ringla över resterande olja. Strö över rikligt med flingsalt. Smaksätt eventuellt med annat, t ex färsk timjan, soltorkade tomater eller/ och oliver mm.
  7. Grädda i 225°C i ca 15-20 minuter.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln