Laga din paella på grillen!

Idag har jag och alla andra Fredrik namnsdag som också inleder fruntimmersveckan. Så grattis veckans Fredrik, Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina! 

I den ganska kylslagna helgen som var, bjöd jag några goda vänner på paella som jag lagade till på grillen i en stor paellapanna. Ett trevligt sätt att laga mat på och där flera kan delta. Paellan är väl är lite av Spaniens nationalrätt. I alla fall för oss svenskar. Ingredienserna i en paella kan variera. Grunden är ju ris, grönsaker, fisk- eller hönsbuljong och så saffran förstås. Andra vanliga ingredienser är vit fisk, musslor, bläckfisk, kyckling och kryddstark korv. Man tager helt enkelt vad man haver. Här är min version på paella. Ett recept för många hungriga gäster. Som sagt, jag lagade min paella på grill. Ja, faktum var att jag använde två grillar. En för paellapannan och en för en wokpanna i vilken jag parallellt kunde laga till kycklingen, musslorna, räkorna mm. Det underlättade. Paellapannor finns att hitta i en mängd olika storlekar och prisnivåer. Kolla på nätet.

Paella på grillen!

10-12 personer:

  • 7 dl avorioris 
  • 2,5 dl olivolja 
  • ca1,5 liter  vatten
  • 6 msk konc. kycklingfond
  • 5-6 tomater, skållade, skalade och urkärnade.
  • 4 vitlöksklyftor, pressade 
  • 2 stora gula lökar, hackade 
  • 2 gröna paprikor, skivade 
  • 2 röda paprikor
  • 2 pkt saffran 

Räkorna:

  • 24 större räkor med skal, t ex ekologiska tigerräkor.

Marinad:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk soya

Musslorna:

  • 1 påse blåmusslor 
  • 3 dl vitt torrt vin
  • ca 1 liter vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron
  • salt och peppar

Övrigt:

  • 400-500 g bläckfisk skuren till ringar 
  • 500-600 g kycklingfilé
  • 3 Per i Viken chorizo
  • 250 g djupfrysta ärtor
  • Salt, peppar och ev chilipeppar 
  • Citronklyftor för garnering

Gör så här: 

  1. Skala räkorna men behåll gärna stjärtfenan.  Lägg räkorna i en skål.Blanda marinaden av olja, vitlök, soya och chili och häll över räkorna. Låt marinera i kyl några timmar. 
  2. Tänd grillarna. Använd rikligt med briketter. 
  3. Skålla tomaterna. Skala, kärna ur och skär i klyftor.
  4. Rengör bläckfisken och skär i ringar. 
  5. Rengör musslorna, kasta skadade och dom som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  6. Hacka löken och persilja. Strimla paprikan. Finhacka vitlök.
  7. Skär i kycklingen i bitar och skiva korven.
  8. Värm olivoljan i ett stort, platt metallkärl. Helst en paellapanna som på bilden. Lägg i den hackade löken, paprikan och vitlöken. Fräs i ett par minuter. Krydda med salt och peppar. 
  9. Lägg i riskornen och låt fräsa ytterligare någon minut under omrörning. 
  10. Häll på kycklingbuljongen i omgångar och blanda i saffran och låt sjuda ytterligare ca 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  11. Fräs kycklingen, bläckfisken och chorizon i en het panna direkt på grillen. Salta, peppra och blanda ner i ris- och grönsaksblandingen. Tillsätt tomaterna.
  12. Lägg musslorna i en het panna tillsammans med olivolja, vitlök och persilja. Låt fräsa ett par minuter. Pressa över 1 citron och tillsätt vinet och vattnet. Låt koka i några minuter tills musslorna öppnar sig. Släng musslor som inte gör det.  Blanda ner musslorna i paellan. Även del av eller allt av buljongen beroende på paellans konsistens.
  13. Fräs räkorna i het panna. Salta och peppra.
  14. Tillsätt räkorna och ärtorna i paellan. Smaka av med salt, peppar  och eventuellt lite chilipulver.

Dekorera med citronklyftor och eventuellt lite persiljeblad.
Servera genast, gärna med ett gott bröd till.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln