Kräft- & skaldjursfest!

Jaha, då var man tillbaka i verkligheten efter flera veckors skön ledighet. Veckor som man alltid tycker går så vansinnigt fort. Jag ska dock inte gnälla. Semestern har gett avkoppling med bl a segling, bad, god mat och dryck. Inte minst så var avslutningen med några dagar i St:Annas skärgård ytterst avkopplande. Återkommer om detta. 

Så var vi inne i augusti månad och då är det ju tid för kräftor och andra ljuvliga skaldjur. Nedan får du lite tips på ett par goda såser till skaldjur och för dig som har förmånen att kunna fånga eller köpa färska kräftor och andra skaldjur, lite tips på hur du kokar dessa. Köper du färdigkokta insjökräftor kan det vara all idé att koka egen lag som kräftorna får ligga och dra i. Det lovar jag kommer förhöja smakupplevelsen avsevärt. Personligen så tycker jag att man ska vara kräsen och unna sig svenska kräftor av god kvalitet. Hellre då köpa lite färre. Jämfört med mycket av det skräp som importeras så är svenska kräftor något helt annat. Både när det gäller smak och konsistens. Allt för ofta så har jag blivit så besviken på importerade kräftor. Dock är inte alla svenska kräftor som säljs i butikerna bra. Kolla med din fiskhandlare och som sagt; var kräsen.

För övrigt tycker jag inte man ska krångla till det för mycket när det gäller skaldjur. Käka dom kokta som dom är med lite gott nybakat bröd, en god ost och kanske med ett par kalla såser. Vill du dryga ut måltiden så passar en västerbottenpaj alltid bra till. Recept på västerbottenpaj hittar du här.  Torra vita viner, torrt mousserande vin, vatten, öl och kanske en och annan nubbe är drycker som passar till.                    

Kokta kräftor 
4-6 personer:

  • 3 kg kräftor
  • 5 dl vatten
  • 1 mörk starköl (33 cl)
  • 3 msk farinsocker
  • 2,25 dl grovsalt
  • 2 stora knippen krondill

Gör så här:

  1. Skölj kräftorna noga i kallt vatten en bra stund och kontrollera att alla fortfarande lever.
  2. Koka upp vatten med salt, socker, dillkronor och öl i en tillräckligt stor kastrull. Låt vattnet koka i 10 minuter. Lägg ner kräftorna i det häftig kokande vattnet och täck med lock. Se till att vattnet verkligen kokar så att kräftorna dör snabbt. Låt kräftorna koka 5-10 minuter.
  3. Häll upp kallt vatten i en stor kastrull eller i vasken. Lyft upp kräftorna med en hålslev och lägg dem i det kalla vattnet. Låt koklagen kallna ordentligt, lägg sedan tillbaka kräftorna i den kalla lagen och förvara i kylen under natten.
För redan kokta frysta kräftor:
  1. Tina kräftorna och skölj i kallt vatten.
  2. Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet helt eller delvis beroende på hur salta kräftorna är.
  3. Låt lagen svalna och lägg därefter ner kräftorna i den kalla lagen och låt dra i kylen över natten.

Servera och dekorera med färsk krondill.

Kokt hummer 
Funkar även för havskräftor eller krabba

  • Ca 800 g hummer
  • 3 l vatten
  • 3 msk salt
  • ½ citron
  • 2 sockerbitar
  • 3 dillkronor

Gör så här:

  1. Skölj hummern i kallt vatten.
  2. Kocka upp vatten i en stor kastrull med lock. Tillsätt socker och salt.
  3. Skölj citronen och dela på mitten.
  4. Pressa citronhalverna i lagen och lägg i ena halvan av citronen samt dillkronorna i lagen.
  5. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.

Koktid havskräftor: 3-5 minuter beroende på storlek.
Koktid krabba: 15-20 minuter

Serveras varma eller kyl ner snabbt och förvara i kyl tills det är dags att servera.

För att underlätta för gästerna vid servering: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.

Lagen funkar även för färdigkokta skaldjur men då ska dessa endast sjuda i 3 minuter. Severas varma eller kyl ner och förvara i kyl. Havsräftor kan gärna ligga och dra i lagen i kylen.

Citronmajonnäs

  • 3 äggulor
  • 3 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • rivet skal från ½ citron
  • 1 msk dijionsenap
  • 8 dl matolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • flingsalt

Avocdodip

  • 4 st mogna avocados
  • 100 g mascarpone
  • 1 dl gräddfil
  • saft och rivet skal från 1 lime
  • flingsalt
  • 4-5 stänk grön tabasco

Gör så här:

Citronmajonnäs:

  1. Vispa ihop äggulorna med senap, citronsaft och vinäger.
  2. Vispa försiktigt ner oljan.
  3. Först långsamt i en tunn stråle, öka sedan takten när det binder ihop.
  4. Majonnäsen är klar när den får en krämig konsistens. Smaka av med vithackad vitlök, rivet citronskal och salt.

Avocdodip:
 

  1. Dela och kärna ur avocadon.
  2. Mixa ihop ingredienserna till dippen. Smaksätt med juice och finrivet skal från lime, tabasco och lite försiktikt med salt.


Recept: Benny Cederberg. Receptet är hämtat från min bok: ”Mitt Viken”

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln