Isterband med dillstuvad potatis & rödbetor

Isterband förknippas kanske främst med Småland men tillverkas, tillagas och käkas i hela vårt avlånga land. Tillbehören kan variera men isterbandets grundingredienser är i stort sett dom samma vart man än kommer, nämligen; korngryn, fläskkött, potatis och ibland även nötkött. Karakteristiskt och unikt för isterband är den syrliga smaken som från början tillkom genom att mjölksyrebakterier förökade sig vid torkningen. I dagens isterband tillsätts denna smak på annat vis. Den saltas, torkas och ibland även röks korven. Du kan nog inte hitta en smakmässigt liknade korv i världen. Så ska man nämna en maträtt ska klassas som typisk svensk så hör isterbandet definitivt hit.

Här kommer ett recept på en mix av skånsk och småländsk variant. Lokalpatriotisk som jag är, blir det isterband från Per i Viken med dom typiskt småländska tillbehören som dillstuvad potatis och inlagda rödbetor. En rejäl klick grov sötstark senap hör också till. I detta fallet är också den från Per i Viken. Smaklig spis!

Isterband 
med dillstuvad potatis & rödbetor

4 personer:

  • 4-8 st (600-700 g) isterband
  • 1 kg potatis
  • 5 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 rejäl knippe dill
  • salt 
  • vitpeppar från kvarn
  • Grov skånsk stark senap
  • 1 burk rödbetor eller gör själv:

Inlagda rödbetor:

  • 1/2 kg rödbetor
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 10 st kryddnejlikor
  • 1 st liten bit pepparrot

Egna inlagda rödbetor ska göras 2 dygn innan servering.

Gör så här:

  1. Tvätta och borsta rödbetorna och koka dom mjuka i 20-50 minuter. Koktid beroende på storlek och säsong.
  2. Koka upp ingredienserna till lagen och häll sedan över betorna. Se till att lagen täcker rödbetorna. Små rödbetor kan läggas in hela och stora kan klyftas eller skivas.
  3. Låt stå och dra i kyl i 2 dygn.

Dillstuvad potatis:

  1. Koka potatisen ca 15 minuter. Den får  inte bli för mjuk.
  2. Skär potatisen i bitar.
  3. Smält smöret i kastrull vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken och rikligt med hackad dill.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Rör försiktigt ner potatisen så den inte mosas.

Isterbanden:

  1. Skär diagonala skåror i korven och bryn några minuter i stekpanna. Efterstek i ugnen på 175° i 8 minuter.

Servera med den dillstuvade potatisen, rödbetorna och en klick grov sötstark senap.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln