I dag sägs det att det är köttbullens dag. Tja, varför inte!

Köttbullens dag? Ja, vad ska man säga om alla dumma påhitt, men varför inte? Köttbullar är ju gott så jag anammar detta påfund och bjuder på ett recept av Benny Cederberg på hans version av köttbullar. Här med stuvade bönor till. Receptet och översta bilden är hämtat från min bok ”Mitt Viken”.

Bennys köttbullar
med gräddstuvade bönor

4-6 portioner

  • 800 g finmald fläskkarré
  • 2 små kokta potatisar
  • 1skiva vitt bröd
  • 2 ägg
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 liten riven gul lök
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ krm malen ingefära
  • smör och rapsolja till stekning

Stuvade bönor:

  • 600-700 g blandade bönor
  • 2 ½ dl grädde
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 1 finhackad schalottenlök
  • salt
  • vitpeppar från kvarn

Gör så här:
 

  1. Blanda äggen och matlagningsgrädden i en skål. Riv i potatisen och brödet så att det suger i sig vätskan.
  2. Tillsätt färsen, riven gul lök, smaksätt med salt, vitpeppar och ingefära. Rör till jämn smet.
  3. Fukta händerna och forma färsen till köttbullar. Stek dem i smör och olja tills de blir gyllenbruna och saftiga. Ca 6-8 minuter per omgång. Skaka stekjärnet så att bullarna blir runda och jämnt stekta runt om.
  4. Förväll bönorna i sltat vatten, kyl ner i isat vattenbad och lägg upp på fat.
  5. Fräs löken i smör tills den blir mjuk. Tillsätt mjölet och rör redningen jämn. Häll på grädden och mjölken och låt koka upp under vispning. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Låt stuvningen småkoka i ca 6-7 minuter. Ta av stuvningen från spisen, vispa i äggulorna, lägg i bönorna och vänd runt i såsen (koka inte upp såsen igen när äggulorna har blandats ner, utan värm den försiktigt om det behövs).

Servera bönstuvningen med dom nystekta köttbullarna och kokt potatis.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln