Bondkakor

Som ni märker så svänger det rejält här på min blogg. Från skidåkning i alperna ena dagen till bondkakor den andra. Men så är det i livet. Hit och dit, fram och tillbaka.

Ska erkänna att det är väldigt sällan som jag bakar men när det kommer till ett så enkelt recept som bondkakor så må det vara hänt. Det är min kära mor som inspirerat mig till detta recept på bondkakor eller ”bonnakagor” som vi skåningar kanske föredrar att kalla dom. Min mammas bondkakor är tunnare än vad som anges i originalreceptet, vilket jag tycker blir godare. Så i stället för ca 5 mm skivor kan du prova 3 mm. Kakorna ska då givetvis gräddas lite kortare tid. 

Försöker undvika kakor så gott det går men ställer någon fram ett fat med dessa framför min näsa har jag väldigt svårt att motstå frestelsen.

Bondkakor
Ca 100 st

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 1 ½ dl (75 g) skållad , skalad och grovt hackad sötmandel
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här:

  1. Skålla, skala och grovhacka mandeln.
  2. Rör smör, socker och sirap poröst.
  3. Tillsätt mandeln samt mjölet blandat med bikarbonatet och arbeta ihop till en slät deg.
  4. Dela degen på mitten och gör två rullar, ca 4 cm i diameter. Ställ i kyl för att stelna, gärna över natten.
  5. Sätt ugnen på 200° C
  6. Skär rullen i 3-5 mm tjocka skivor och lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Kakorna håller sin form under gräddningen så du kan lägga ganska tätt.
  7. Grädda kakorna i ca 8-10 minuter. Håll koll så dom inte blir brända.

Bondkakorna blir extra goda efter några dagar när de blivit lite sega.

Etiketter: bondkakor baka

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln