Öresund ovanligt rikt på ansjovis, sill och makrill.

Den senaste tiden har det rapporterats om att det inte på många decennier förekommit sådana mängder av ansjovis, sill och makrill i Öresund som det finns just nu.

Enligt expertisen hör det förmodligen samman med den ovanligt varma sensommaren som fått mängden plankton att öka kraftigt som lockat till sig stora stim av sill och makrill. Småfisken i kombination med den varma vattentemperaturen lockar i sin tur till sig, i våra vatten sällsynta fiskarter som t ex den blåfenade tonfisken som inte funnits i Öresund sedan 1960-talet. I sommar har även Öresund fått besök av delfiner vid ett flertal tillfällen. Ibland väldigt nyfikna, närgångna och lekfulla, till lyckosamma åskådares enorma förtjusning. Även en stor population av Tumlare simmar omkring i sundet. Vi kan ju hoppas på att detta sprudlande marina liv inte bara är ett fenomen för stunden utan är ett tecken på att Öresund mår rätt så hyfsat.

Förra hösten vid den här tiden hängde jag med bröderna Niklas och Johan Jönsson från Viken på sillfiske i sundet. Bröderna är en av få aktiva svenska yrkesfiskare i norra Öresund. Fångsten blev mycket god även den gången.
Det för mig något märkliga är att det inte finns någon uppköpare av fisk på den svenska sidan av Öresund. I stället lossas och säljs fångsten i Danmark. 

Här är lite bilder från sillfisket en tidig morgon för ett år sedan samt ett recept på stekt salt sill av den duktige kocken; Benny Cederberg.

Stekt saltsill
med lök & sötsur sås
4 personer:

  • 8 hela *saltsillfiléer
  • 4-5 sommarknipplökar
  • grovt rågmjöl
  • 3 msk smör
  • rapsolja
  • kokt skalpotatis

Sötsur sås:

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1-2 msk soya
  • 1 nypa socker
  • några stänk citronsaft
  • vitpeppar från kvarn



Gör så här:

  1. Vattna ur sillfiléerna i kallt vatten över natten.
  2. Skala och strimla löken tunt. Stek löken mjuk i smör. Salta och peppra och lägg upp på fat. Håll varmt.
  3. Smält smör och rör ner mjöl i en kastrull. Späd med grönsaksbuljongen. Koka såsen i ca 6-7 minuter och smaksätt med soya, citronsaft, socker och vitpeppar.
  4. Vänd sillfiléerna i rågmjöl och stek dem gyllenbruna i smör och rapsolja.
  5. Lägg ihop filéerna dubbla med den stekta löken emellan. 

Servera med såsen och kokt skalpotatis.

*Saltsill blir det när sillen filéas färsk och därefter läggs i saltlake.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln