Godaste ”äppelkakspajen” med toscaglasyr!

God fredag! Här får ni ännu ett tips på en gudomligt god kaka på höstens goda äpplen. Har gott och funderat på att göra ett recept på en äppelpaj med toscatäcke. Av en händelse råkade jag se ett inslag på TV där den kände kocken; Tareq Taylor lagade en variant på en sådan. Receptet hade han fått av sin svärmor och var enligt hans mening så fantastiskt bra att det inte fanns någon anledning att inte följa det till punkt och pricka. Nu har jag trots detta ändå vågat mig på en liten ”tvist” på receptet då jag lagt till en pajdegsbotten. Jag tror att detta ger den redan goda kakan/ pajen ännu ett litet lyft. Jäkligt god blev den i alla fall om jag själv får tycka. Föredrar ni Tareqs svärmors recept får ni snällt söka efter detta på nätet men det är i stort bara att skippa pajbotten och istället hälla fyllningssmeten direkt i en smörad form.

Helgen blir annars ganska intensiv för min del med kalas för både en guddotter som fyller fjortis och en god vän som 50-årsjubilerar. Däremellan blir det besök och vinprovning i vårt grannland Danmark. Tufft liv man lever! ;-) Njut på & trevlig helg!

Servera gärna med en klick grädde. Servera gärna med en klick grädde.

Toscaäppelpaj/kaka
8-10 portioner:

Pajbotten:

  • 125 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 äpplen, skalade och urkärnade
  • 1 tsk kanel

Toscaglasyr:

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g flagad mandel(spån)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde  

Gör så här:
Pajbotten:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i en matberedare.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform (springform) med 24 centimeters diameter. Förgrädda pajskalet i 8 minuter

Fyllning:

  1. Sänk ugnstemperaturen till 175°.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär i ca ½ centimeter tunna klyftor.
  3. Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen och sockret poröst. Blanda i mjölet och vaniljsockret och rör till sist ner smöret.
  4. Häll smeten i pajskalet och fördela och tryck ner äppelklyftorna i smeten. Pudra kanel över ytan.
  5. Grädda i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°.

Toscaglasyr:

  1. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör om noga. Häll slutligen i grädden.
  2. Häll smeten över kakan och grädda i 8-10 minuter.

Servera gärna med en klick grädde till men kakan smakar även fantastiskt utan om du vill hålla igen på kalorierna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln