Enkel och supergod kantarellsoppa!

Svampsäsongen är långt ifrån över. Kanske du har ditt eget hemliga kantarellställe? Om inte så finns det ju både vanliga gula kantareller och trattkantareller att köpa i butikerna just nu.

Här är ett enkelt men inte desto mindre gott recept på kantarellsoppa av Jan-Erik Hagbohm.

Kantarellsoppa

4 personer:
 

  • 4 dl tratt- eller/ och gula kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk roquefortost
  • 1-2 tsk rivet citronskal
  • salt och vitpeppar från kvarn

Gör så här:

  • Rensa svampen. Spara ca 1 dl snygga och små till garnering. Hacka resten av svampen grovt.
  • Hetta upp smöret i en gjutjärnsgryta. Stek först svampen på hög värme, sänk sedan värmen och låt svampen puttra i smöret. Finhacka vitlöksklyftan och lägg i när svampen mjuknat och låt puttra med i någon minut.
  • Häll på buljongen och grädden och låt allt få ett hastigt uppkok. Smula ner osten och tillsätt citronskalet. Sänk åter värmen, rör om och låt soppan småputtra i ca 20 minuter. Vill du ha soppan lite tjockare kan du reda av med 1 msk maizenamjöl utblandat i ½ dl vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • Fräs den sparade svampen i en klick smör som du sedan garnerar soppan med.

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln