Spaghetti alla Carbonara

Enligt osäkra källor så är det svartpepparn som gett namn åt denna klassiska italienska rätt. Pasta alla Carbonara betyder kolarhustruns pasta, där pepparn symboliserar små kolpartiklar som drösslat ner i pastan när gruvarbetarna käkade sina medhavda lunchlådor. Sant eller inte men en fantastiskt god pastarätt är carbonaran i alla fall, i all sin enkelhet.

En ”äkta” italiensk carbonara innehåller ingen grädde. Krämigheten får man av vispade ägg där man tillsätter rikligt med riven ost och svartpeppar. Ostblandningen består vanligtvis av hälften parmesan och hälften picorino som är en lagrad fårost. Köttet är ofta tärnat luftorkat sidfläsk; pancetta. Jag tycker att det funkar lika bra med antingen rimmat eller rökt sidfläsk. Även vanlig bacon är helt OK. Helt enkelt en fråga om tycke och smak. En italienare skulle förmodligen heller inte få för sig att servera en hel rå äggula på toppen. Men jag tycker att det onekligen piffar till anrättningen, så varför inte? Vill du tvunget hälla i en skvätt grädde i din carbonara och även ha med lite lök så är inte jag den som fördömer.

Vintipset till carbonaran blir en inte alltför kraftfull chianti classico från den svenskägda vingården Terreno i Toscana. Klicka här!

Spaghetti alla Carbonara

4 personer:

  • 400 g spagetti
  • 1-2 tsk salt
  • 4 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 vitlökskyfta
  • 200 g pancetta i bit (italienskt lufttorkat sidfläsk), 
  • (alt. bacon eller rimmat eller rökt sidfläsk)
  • 100 g riven parmesan (alt 50 g parmesan + 50 g pecorino (italiensk fårost))
  • 1 ½ krm svartpeppar från kvarn
  • Ev. 4 äggulor till servering.

Gör så här:

  • Koka spagettin al dente i välsaltat vatten.
  • Vispa ihop äggen tillsätt osten och svartpeppar. Rör till en jämn smet. Ev. kan lite (1-2 msk) av pastaspadet tillsättas.
  • Tärna fläsket och fräs sedan i stekpanna tillsammans med den hela vitlöksklyftan i ca 5 minuter eller till fläsket har fått fin färg. Låt svalna något.
  • Ta bort och kasta vitlöksklyftan. Häll fläsket i ägg- och ostsmeten och rör runt.
  • Blanda allt med spagettin. Dra några varv med pepparkvarnen över pastan och dekorera eventuellt med en äggula på toppen.

Servera omedelbart!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln