Redig skånsk äggakaga!

En klassiker och favorit för en redig skåning! Så löjligt gott att risken är överhängande att du föräter dig, vilket garanterat försätter dig i djup matkoma. Men det kan det vara värt. 

Enkelt recept men tänk på att hela tiden röra i smeten tills den stelnat och att inte steka på för hög värme. Det enda lite trixiga momentet är vändningen av kagan men det fixar du säkert. Är du en riktig hejare så vänder du den med knyck i luften. Dock inget som jag rekommenderar med risk att du får äggakagesmeten över dig och i hela köket. Om du använder gjutjärn så se bara till att pannan är välsmord. 

För receptet står Benny Cederberg som under sin tid som kock på *Rut på Skäret, tillagade ett antal tusen ”kagor”. Så det här med äggakaga det kan han. 

Bild och recept är hämtat från min bok ”Mitt Viken”- en kärleksförklaring i bild och smak”.                    

*Rut på Skäret är en anrik restaurang beläget vid det vackra Kullaberg i nordvästra Skåne.

Skånsk äggakaga
med rårörda lingon

4-6 personer:

  • 9 ägg
  • 9 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 40 g smör
  • 700 g lättrökt eller rimmat sidfläsk
  • rårörda lingon till servering

Rårörda lingon:

  • 225 färska eller frysta lingon
  • 1,5 dl strösocker
  • Ev. 1-2 msk Skåne Akvavit

Gör så här:

  1. Blanda lingonen med sockret (+ ev sprit) i en skål.
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills sockret har smält. Rör om i lingonen då och då. Smaka av med mer socker om det behövs.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Blanda äggen med mjölet och salt. Vispa ner mjölken lite i taget tills smeten blir jämn.
  5. Stek det skivade fläsket gyllenbrunt och håll därefter varmt till servering. Sila av fettet från varje stekomgång och spara till äggakagan. Bryn smöret och sparat fläskflott i en stekpanna och häll i äggsmeten.
  6. Rör sakta med en slät träspade. Lossa stora sjok från botten. Sänk värmen till hälften och rör tills smeten är krämig. Samla ihop kanterna med en stekspade.
  7. Tag ett plant grytlock och skölj med kallt vatten. Lägg locket över stekpannan och vänd snabbt äggakagan upp och ner. Vänd därefter ner den ostekta sidan i stekpannan och lägg upp fläsket i en snygg rad ovanpå. Sätt in stekpannan i ugnen i 5-8 minuter tills äggakagan har ”puffat” upp rejält (ungefär som en sufflé) och fläsket blivit knaprigt.

Servera genast med dom rårörda lingonen.