Färgsprakande höstbilder och långstekt lammbog!

I dag har vi haft solsken här i Helsingborgstrakten så på förmiddagen passade jag på att ta en liten bilutflykt i bygden föratt fånga hösten med kameran.
Efter en september som kommer gå till historien som en fantastisk sommarmånad har nu hösten även nått oss här i söder. Just nu bjuder naturen på en härlig färgsprakande show. Till helgen utlovas regn, rusk och blåst så risken finns att det mesta av trädens höstlöv blåser bort.

Hösten är ju även säsong för lamm. Så här kommer ett smarrigt recept av Benny Cederberg på *långstekt lammbog med morötter och pesto. Det kanske kan vara något att servera nära och kära till helgen? Som namnet skvallrar om, så tar det sin lilla tid att tillaga men å andra sidan så sköter steken i stort sätt sig själv i ugnen. Det gäller bara att komma ihåg att ösa den ett par gånger. Lycka till och njut av hösten!   
*Recept och receptbild från min bok ”Mitt Viken”.

Långstekt lammbog
med morötter & pesto

4 personer:

  • ca 2-2,5 kg hel lammbog med ben
  • 1 näve grovt salt
  • svartpeppar från kvarn
  • 1 knippe färska örter, t ex timjan, 
  • dragon, persilja, rosmarin
  • 2 knippe späda morötter (gärna olika sorter och färg)

Pesto:

  • 1 dl mandel
  • ½ dl pinjenötter
  • 1 knippe basilika
  • 1 knippe morotsblast
  • 50 g riven parmesan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk citronjuice
  • salt och några stänk tabasco

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Putsa köttet och snitta fettkappan med vass kniv. Hacka örterna grovt. Gnid in köttet rikligt med salt.
  3. Låt ligga på en plåt i rumstemperatur i ca 30 minuter. Torka av överflödigt salt och fördela örterna över steken och peppra.
  4. Lägg bogsteken i en ugnsform eller långpanna på ett galler. Häll i ungefär 1-2dl vatten. Vattnet ska täcka hela botten av plåten/ pannan och vara ca 1 cm djupt.
  5. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20-25 minuter tills steken fått färg.
  6. Sänk temperaturen till 125°C och låt steka i ca 4-5 timmar. Ös steken med stekskyn ett par gånger under tiden.
  7. Skölj och putsa morötterna (spara en del av blasten till peston), ringla över olivolja, lite salt och lägg in dom med lammsteken den sista timmen så de drar åt sig safterna och blir mjukstekta.
  8. Rosta mandel och nötter lätt i en stekpanna med en skvätt olivolja tills de är lätt gyllenbruna.
  9. Kör alla ”torra” ingredienser i en food processor till en jämn massa, tillsätt oljan i en fin stråle tills peston blir lagom tjock.
  10. Köttet är färdigt när det lossnar lätt från benet och går lätt att sticka igenom med en provsticka. Ju mjukare köttet är desto bättre.

Servera med morötterna, peston och varför inte med en krämig potatisgratäng.

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar

Senaste kommentarer

-

Etiketter

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln