Hytte-ferie og Gulasj-suppe i Trysil

Lyckan var stor när jag fick möjligheten att halka med på en fyradagars skid- och "hytteferie" upp till norska Trysil nu i trettonhelgen. Med bilen fullpackad med skidutrustning, mat och dryck, lämnade vi ett grönt, plusgradigt Skåne för ett isande kallt och vintrigt Trysil. En bilfärd på ca 72 mil enkel resa, vilket känns som ingetting för snötörstande skåningar.
Trysil som ligger ca 22 mils bildfärd norr om Oslo, (nära svenska gränsen och Sälen), är Norges största skidort räknat till antalet liftar och pister. För mig var det premiärbesök i Trysil och jag måste säga att jag på många vis blev positivt överraskad. Trysilfjället på 1132 m ö h reser sig majestätiskt över landskapet och utsikten och vyerna från toppen är magnifika.

I Trysil är det till största delen boende i stugor som gäller, oftast belägna i små byar runt berget. Vi bodde i en liten, enkel och mysig stuga men det finns det finns större och lyxigare varianter och naturligtvis hotell och lägenhetshotell om du hellre föredrar det. Undviker du storhelger och sportlovsveckor kan du hitta bra rabatterbjudanden på boende.
Med nordiska mått mätt är Trysils skidområde stort.  Här finns många breda, långa och oftast väldigt välpistade backar att välja bland för både nybörjare och proffs. Majoriteten av pisterna får jag nog ändå säga är ganska snälla. För den som tror sig vara en tuffing och söker utmaningar är den svarta och långa Høgegga-pisten kanske ett alternativ, med en första del på respektingivande 45 graders lutning. Föredrar du längdskidåkning finns det naturligtvis massor av milslånga löpor att välja bland.

Prisnivån i restaurangerna både i backarna och nere i byarna är hög så det är ett gott råd, att som vi, ta med sig det mesta man tänker förtära. Stugorna ligger oftast nära liftarna så en lunchpaus i din "hytte" funkar alldedes utmärkt.
Under vår första skiddag var det riktigt bitigt och kallt i pisten med en temepratur som ibland låg under - 20°, så jag kan lova att det var gott att komma in i vår hytta och njuta av en värmande och stärkande gulaschsoppa (gulasj-suppe på norsk). Receptet på soppan och bilder från Trysil hittar du längre ner på sidan.

Gulaschsoppa med crème fraiche

6-8 personer: 

  • 1 kg benfri högrev
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 röda paprikor
  • 4-5 potatisar
  • 1 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk mald kummin
  • chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
  • 1 litervatten
  • 2  st oxbuljongtärningar
  • olivolja och smör till stekning
  • saften från 1 citron
  • salt och svartpeppar från kvarn
  • Crème fraiche, ev färsk timjan och ett gott bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
  3. Hetta åter upp kött grytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
  4. Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
  5. Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  6. Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.

Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln