Uppvakta dina nära och kära med en riktigt smarrig trerätters Alla hjärtans dag-middag.

Du har säkert inte missat att det är Alla hjärtans dag i morgon. Istället för att uppvakta dina nära och kära med geléhallonhjärtan så är mitt förslag att du istället överraskar, lagar till och bjuder på en lite lyxig, kärleksfull och romantisk middag. Men framför allt är denna tre-rättersmeny riktigt smarrig och inte speciellt krånglig att få till. Vi börjar med en förrätt bestående av halstrade pilgrimsmusslor, sparris och en ljuvlig vitvinssås med laxrom. Sedan blir det lite Italieninspirerat med parmainlindade kycklingfiléer med en gnocchisallad och en mustig rödvinssås. Prova gärna att göra din egen gnocchi. Inte speciellt svårt och garanterat godare än "köpe". Avslutningsvis serverar du en joddlande het kärlekshälsning från alperna i form av "Heiße Liebe". Har du någon gång besökt Österrike så har du förmodligen upplevt denna enkla med fantastiskt välsmakande glassdessert med varma hallon.
Som Hep Stars en gång sjöng: "Är det inte kärlek, säg?"

Pilgrimsmusslor med grön sparris & en ljuvlig vitvinssås med laxrom

4 personer:

  • 8 st pilgrimsmusslor (frysta musslor tinas innan tillagning)
  • 1-2 knippe grön sparris
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar från kvarn
Sås:
  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • saften från 1/2 citron
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 50 gram laxrom

Gör så här:

 
Såsen:
  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Tillsätt vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Tillsätt grädde. Smaka av såsen med salt, peppar och lite citronsaft.
  6. Montera en klick smör i såsen och mixa därefter såsen med en stavmixer så den skummar upp. Antingen kan du försiktigt vända ner laxromen i såsen precis innan servering eller som på bilden fördela den över anrättningen.
Sparrisen:
  1. Skär bort nedersta (träiga) delen av sparrisen.
  2. Låt sparrisen sjuda  ca 3-5 minuter (beroende på tjocklek) i lättsaltat vatten. Slunga sparrisen i smör strax innan servering. 
Musslorna:
  1. Stek pilgrimsmusslorna i riktigt het panna, max 1 minut på varje sida. Ös över lite av smöret, salta, peppra och servera omedelbart tillsammans med sparrisen och såsen.

Parmainlindad kycklingfilé med gnocchisallad, parmesanflarn & rödvinssås

Klicka på bilden för förstoring. Klicka på bilden för förstoring.

4 personer:

  • 4 st kycklingfiléer
  • 8 skivor parmaskinka
  • salt och vitpeppar från kvarn
Rödvinsås:
  • 2 st schalottenlökar
  • 100 g  soltorkade tomater
  • 2 st timjan kvistar
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl kraftigt rött vin av god kvalité
  • 3 dl kycklingbuljong (hemmagjord eller 4 msk koncentrerad som spädes med vatten till 3 dl)
  • 2 msk smör
  • 4 st vitpepparkorn
  • ev 1 msk rödvinsvinäger
Gnocchi, färdig köpt eller:
  • ca 3 dl vetemjöl
  •  salt
  •  2 ägg
  • 1 kg mjölig potatis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna och linda därefter in dom med parmaskinkan. Placera filéerna på plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsäker form. Ringla lite oilvolja över. Placera mitt i ugnen och stek i ca 20 minuter eller tills filéerna når en temperatur på 72°C.

Rödvinsåsen:

  1. Fräs löken i smör olivolja utan att ta färg.
  2. Tillsätt rödvin, lagerblad, timjan och peppar.
  3. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du kalvfonden och låter såsen koka ihop ytterligare. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.

Egen gnocchi:

  1. Koka potatisen tills den är mjuk och pressa därefter den med potatispress.
  2. Blanda potatismoset med ägg och salt, tillsätt sedan mjölet , lite åt gången och arbeta samman till en jämn, fast deg.
  3. Dela potatisdegen i 6-7 lika stora portioner och rulla dessa till ca 2 cm tjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl.
  4. Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med en gaffel.
  5. Koka gnocchi, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande, saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

Heiße Liebe

4 personer:

  • 1 l vaniljglass av god kvalitet
  • 1 pkt frysta hallon
  • ca 1 dl socker
  • 3 dl vispad grädde (Kan uteslutas)
  • Rån (Prova gärna "Matilde Vicenzi")
  • Ev. citronmeliss som dekoration
Gör så här:
  1. Värm hallonen i kastrull och söta med socker efter tycke och smak.
  2. Skopa upp glass i 4 glas.
  3. Häll den varma hallonsåsen över glassen och toppa med en klick grädde.
  4. Dekorera med rån och en kvist citronmeliss och servera omdelbart.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln