Idag är det fettisdagen.  Idag käkar vi 5000000 semlor i Sverige!

Semla är väl den vanligaste benämningen på detta kära bakverk men kärt barn har ju som bekant många namn, så fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg är andra namn beroende på historia, hur den servras och var i landet du bor.
Ordet semla härstammar från latinens simila som betyder fint mjöl, så från början var semlan helt enkelt ett bröd bakat av fint mjöl. Semlans eller fastlagsbullens något snåriga historia sträcker sig långt bak i historien och varianter av fastlagsbullar förekommer i flera av våra grannländer. Semlan som vi känner den i Sverige idag med mandelmassa och grädde uppstod först i slutet av 1800-talet. Semlan eller fastlagsbullen är knuten till kristendomen och den katolska fastetiden. I semlans begynnelse fick den endast ätas på fettisdagen under fastan.
Numer börjar vi äta semlor långt innan jul och enligt obekräftade källor konsumeras det över 40 miljoner semlor per år i Sverige.
Den vanligaste semlan består av en vetebulle smaksatt med kardemumma, fylld med mandelmassa och vispgrädde. Till sist pudras semlan med florsocker. Varianter förekommer med pärlsocker på toppen. Semla serverad med varm mjölk kalls för hetvägg.

12 st semlor:

  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
  • 1/2 dl mjölk
  • 75 g mandelmassa
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker
Gör så här:
  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37°C).
  2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt socker, salt, kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  6. Efter att bullarna svalnat, skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen.
  7. Vispa grädde som sedan spritsas eller klickas på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Variant "Hetvägg": Värm mjölk. Lägg en semla i en djup tallrik och häll på den varma mjölken. (På bilden har jag gjort tvärtom men inget jag rekommenderar. Det var endast för bildeffekten som ni säkert förstår. ;-))

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln