Mello & pizzakväll!

Här får du 4 sjungande goda pizzafavoriter samt tips på 5 röda italienska fyndviner som alla passar utmärkt till en kväll med melodifestivalfinal.

Vare sig om du vill eller ej så stundar den svenska finalen i årets melodifestival i morgon kväll. Får erkänna att jag tillhör skaran som är totalt ointresserad men jag har förstått att för många är melodifestivalen något heligt. Oavsett om du vad du tycker och tänker om spektaklet så kan det ju vara en så god anledning som någon att bjuda familjen eller goda vänner på en middag, med eller utan mellofinal. Och vad passar bättre att avnjuta en kväll i musikens tecken än pizza. Det mesta gär ju att förbereda innan det är dags för gräddning.
Här får du tips på fyra varianter på smarriga pizzor. Räcker inte din tid och lust till för att knåda ihop din egen pizzadeg (vilket är ganska enkelt om än lite tidskrävande) så går det naturligtvis bra att köpa färdig deg. Jag vill dock rekommenderar att du bemödar dig att röra ihop din egen tomatsås. Det kommer garanterat att förhöja smakupplevelsen.
Vad du väljer att ha på din pizza är ju bara tycke, smak, humör och fantasi som begränsar. Det går ju att variera i det oändliga. 

4-6 personer (4 pizzor)

Pizzadeg (ca 1,2 kg)

  • 1/2 pkt jäst, 25 gram
  • 4 dl ljummet (37°C) vatten 
  • 10 dl vetemjöl special
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • bakplåtspapper
Alt. 3 färdiga kylda rektangulära pizzadegar

Tomatsås:
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar Mutti krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 droppar tabasco
  • 1 liten knippe hackad färsk oregano
  • 1 liten knippe hackad färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker

Gör så här:
Degen:

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. 
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter. 
  3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg. 
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter. 
  5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt. 
  6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan. Kavla ut till 5 pizzor.
  7. Medan degen jäser kan du förbereda tomatsås och tillbehör.
Tomatsåsen:
  1. Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
  2. Tillsätt, tomatkross, tomatpureé, olivolja, vinäger, tabasco och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter pp svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Pizza nr 1 Gambero

1 pizza (1-2 personer):

  • Ca 250 g pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.

Grund:

  • Tomatsås enligt recept ovan.

Topping:

  • 2-3 dl riven ost,  Jag har använt lika mångd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • 5-6 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
  • 8 halverade körsbärstomater
  • 2 msk smör
  • 1 litet knippe hackad persilja
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
  • 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
  • 1/2 finhackad röd chili
  • ett par nypor flingsalt
  • 1 näve färsk spenat

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
  5. Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
  6. Placera pizzan på den heta plåten i ugnen sätt ugnen på grilläge och grädda i ca 10 minuter. Håll koll!
  7. Toppa med spenatblad och lite svartpeppar från kvarn.

 

Pizza nr 2 Tartufo Salame

1 pizza (1-2 personer):

  • Ca 250 g pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.

Grund:

  • Tomatsås enligt recept ovan.

Topping:

  • 2-3 dl riven ost,  Jag har använt lika mångd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • 10 skivor italiensk tryffelsalami (Salcis)
  • 1 skivad rödlök
  • svarta urkärnade oliver
  • spenat
  • knippe färsk timjan el oregano

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Placera ut salamin och för sedan över pizzan på den heta plåten i ugnen. Sätt ugnen på grilläge och grädda i ca 10 minuter. Håll koll!
  5. Toppa med spenatblad och färsk oregano eller timjan.

 

Pizza nr 3 Funghi (vegetarisk)

1 pizza (1-2 personer):

  • Ca 250 g pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.

Grund:

  • Tomatsås enligt recept ovan.

Topping:

  • 2-3 dl riven ost,  Jag har använt lika mångd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • Svamp efter årstid, tillgång, tycke och smak. Jag har här använt skogschampinjoner och portabello.
  • 1-2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
  • 1/2 msk tryffelolja
  • Spenat och ruccola
  • 1 litet knippe färsk timjan
  • En nypa flingsalt och svartpeppar från kvarn.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Hacka och/ eller skiva svampen och placera ut på pizzan.
  5. Pressa över vitlök, salta, peppra och droppa över lite tryffelolja. Inte för mycket då tryffeloljan är intensiv i både smak och doft och lätt kan ta överhand.
  6. Placera sedan pizzan på den heta plåten i ugnen. Sätt ugnen på grilläge och grädda i ca 10 minuter. Håll koll!
  7. Toppa med spenat, ruccola och färsk timjan.

 

Pizza nr 4 Pizza di Parma

1 pizza (1-2 personer):

  • Ca 250 g pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.

Grund:

  • Tomatsås enligt recept ovan.

Topping:

  • 2-3 dl riven ost,  Jag har använt lika mångd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • 8 skivor parmaskinka
  • 8 delade körsbärstomater
  • Rostade pinjenötter (glömde dom i bilden)
  • Ruccola
  • Färsk basilika
  • Hyvlad parmesan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Rosta pinjenötterna i torr het panna. Rör om eller skaka pannan så nötterna inte bränns.
  5. Fördela ut tomathalvorna och placera pizzan på den heta plåten i ugnen. Sätt ugnen på grilläge och grädda i ca 5 minuter. Ta ut pizzan och fördela skinkan över. Grädda därefter i ytterligar ca 5 minuter. Håll koll!
  6. Toppa med pinjenötter, ruccola, basilkablad och tunt skivad parmesan. Kanske även ett par varv med svartpepparkvarnen om du så önskar.

Fem fantastiska röda italienska fynd som funkar till pizzan!

Här får du tips om fem italienska röda viner. Alla från olika regioner, olika karaktärer, dofter, smaker och prislappar. Det alla fem har gemensamt är att dom vid flera provningar klassats som fyndviner. Dessutom funkar alla till en god pizza. Vilken blir din favorit?

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln