För en lyckad fredag: Raggmunk med fläsk, rårörda lingon samt en magisk kladdkaka.

Vad sägs om att laga till denna klassiska svenska husmanskosten i kväll? Perfekt efter en lång arbetsvecka. Snabbt, enkelt och supergott! Raggmunk som består av råriven potatis som blandas ner i pannkakssmet ska inte förväxlas med rårakor som enbart görs på riven potatis. Till raggmunken serveras stekt rimmat eller rökt fläsk samt rårörda lingon. Jag föredrar rimmat fläsk men smaken är som...

Naturligtvis funkar dessa tillbehör även till rårakan men oftast tillagas råraka i ett mindre plättformat och serveras som förrätt med t ex crème fraiche, löjrom, finhackad rödlök, en dillkvist och en citronklyfta.

Dessutom får ni längre ner på sidan, ett smarrigt recept på en kladdkaka med ett täcke av lakritskola. Receptet hittade jag av slump när jag irrade runt på nätet. Vem som är upphovsman/kvinna till receptet vet jag inte riktigt. Kan det vara Leila Lindholm?
Nåväl, kakan tillägnar jag speciellt till min kära mor som idag fyller år. Hurra, hurra, hurra!!! Grattis mamma & trevlig helg på er alla andra!

Raggmunk med stekt fläsk & rärörda lingon

4 portioner: 

  • 800 g fast potatis, (8–10 st)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 st ägg
  • 600 g skivat rimmat eller rökt sidfläsk
  • smör till stekning

Rårörda lingon:

  • 2 dl frysta lingon
  • 1 msk strösocker

 

Gör så här:

  1. Skala potatisen.
  2. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
  3. Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
  4. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
  5. Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk.
  6. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Rårörda lingon:
  1. Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills lösts.

Kladdkaka med choklad & lakritskola, isländskt flingsalt & apelsinmarinerade bär.

Som sagt, det här receptet på kladdkaka, hittade jag av en slump när jag irrade runt på nätet. Lite trixit att hålla koll på temeperaturen på kolan och ganska mycket ingredienser för att vara en kladdkaka kan tyckas, men den är verkligen supergod. Dock reagerade jag på mängden glykos i receptet, ; 2 dl!? Låter väldigt mycket, men nu är jag ingen expert på området så här tar jag tacksamt emot kommentarer från dig som vet bättre. Jag använde knappt hälften vilket även det verkar mycket. Glykos motverkar att sockret kristalliserar sig och ger därmed en jämnare konsistens i kola och annat godis.
 
De apelsinmarinerade bären har jag lagt till då jag tycker att den ganska maffiga kakan behöver balanseras med friskheten av syrliga bär. Så iväg och inhandla ingredienserna du saknar och sätt sedan i gång att baka!

När vi nu ändå är inne på ämnet choklad, lakrits och flingsalt, vill jag passa på att klämma in lite reklam för min kusins grossistföretag; Nammi som främst importerar lakrits och choklad från Island men även naturligt och smaksatt flingsalt av märket Saltwerk. Till detta recept har jag använt  deras spännande kombination av rålakrits från persiska lakritsrötter och isländskt flingsalt. 

1 kladdkaka:

  • 50 g smör
  • ½ dl matolja
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao av god kvalitet
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
  • Flingsalt

Lakrits- och Chokladkola:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 dl flytande glykos/ glykossirap (Låter mycket???!!! Jag använde knappt 1 dl)
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 100 g mjukt smör
  • 1 msk lakritspulver
Apelsinmarinade bär:
  • Saften från 1 apelsin
  • 2 msk vit sirap
  • Bär efter tycke, tillgång och smak.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
  3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
  7. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.

Lakrits-chokladkolan:

  1. Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 °C i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en termometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116°C.
  2. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
  3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
  4. Bre på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt (prova gärna Saltwerks flingsalt med lakritsrötter.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln