Idétorka inför påskmiddagen? Vad sägs om småpajer med spenat, västerbottenost & kallrökt lax till förrätt, följt av dubbelmarinerad fläskfilé med sparris & potatisgratäng?

Hej, här kommer två hyfsat enkla och väldigt goda förslag på vad du kan bjuda på i påsk. Antingen till det stora kalaset som rätter på buffén eller som enskilda tallriksupplägg. Det första receptet är en förrätt bestående av portionspajer av smördeg, fyllda med stuvad spenat och västerbottenost. Pajerna serveras med kallrökt lax, örtsallad och en kall romsås. Receptet är anpassat för 12 minipajer, helt enkelt eftersom jag använde mig av en muffinsplåt med 12 hål i. 
Till huvudrätt blir det en dubbelmarinerad fläskfilé med lite karibisk touch, här med sparris och en krämig potatisgratäng som tillbehör. Dubbelmarinad kanske låter både lite märkligt och krångligt men det är faktiskt inga konstigheter förutom att det krävs lite framförhållning. Marinad nr 2 fungerar även som rättens sås; sötsur med lite hetta. Vad gäller marinaderna tycker jag att det finns utrymme att expremintera lite med ingredienser och smaker, om du vågar och vill. På nätet finns det flera varianter på denna anrättning om du vill ha mer inspiration. Rätten kan med fördel förberedas dagen innan om du så önskar.
Båda recepten funkar utmärkt till andra stundande större tillställningar som student, komfirmation eller födelsedagar. Hoppas detta faller dig i smaken.
Hur som haver så önskar jag dig en glad påsk! / Fredrik

Minipajer med spenat, västerbottenost & kallrökt lax på en bädd av örtsallad & en kall romsås

12 pajer:

Spenatstuvning (funkar även med färdigköpt):

  • 200 g färsk spenat  (skölj noga om det behövs)
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar från kvarn
Pajer/ fyllning:
  • 1 pkt smördeg (t ex Findus frysta med 5 plattor)
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja till stekning
  • 125 g riven västerbottenost
  • 3 äggulor
  • 1/2 krm finriven muskotnöt
  • Några stänk tabasco
  • Salt och svartpeppar från kvarn
Till servering:
  • 12 skivor kallrökt lax
  • 2 påsar finbladig sallad, blandade sorter
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe bladpersilja
  • Ev färsk oregano, körvel eller andra örter efter tycke och smak

Salladsdressing:

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamicovinäger
  • Lite flingsalt och några tag med svartpepparkvarnen
Romsås:
  • 3 dl créme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • saften från 1/2 citron
  • Några tag med vitpepparkvarnen
  • 2 burkar röd stenbitsrom

Gör så här:

  1. Skölj spenaten noga om det behövs. Många är ju färdigsköljda nuförtiden. Rensa bort grova stjälkar.
  2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i spenaten. Koka och rör om i en minut och häll därefter i durkslag och skölj med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Grovhacka spenaten.
  3. Fräs smör i en kastrull och tillsätt mjöl under omrörning. Tillsätt mjölk och grädde och fortsätt röra om. Låt koka på svag värme i någon minut. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Finhacka scharlottenlök och vitlök. Fräs i smör tills den mjuknat. Den ska inte få färg.
  6. Ta av från plattan och blanda i spenatstuvningen, äggulorna och hälften av osten.
  7. Smaka av med finriven muskot, salt, svartpeppar och några stänk tabasco.
  8. Stansa ut rundlar av smördegen med hjälp av t ex ett glas. Hålen i den muffinsplåten jag använde är 7 cm. Ett glas med diametern 8 cm var perfekt. Lösa muffinsformar eller liknade funkar naturligtvis lika bra.
  9. Smöra formarna och tryck ut/ ner degen. Nagga botten med en gaffel.
  10. Fyll formarna med spenatfyllningen och strö över resten av osten.
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Blanda ingredienserna till den kalla såsen.
  13. Blanda dressingen och vänd ner salladsblad och plockade örtblad och kvistar.
  14. Garnera pajerna med en skiva lax och ev en liten citonskiva. Lägg upp på en bädd av örtsallad på portionstallrikar eller uppläggningsfat. Servera med den kalla romsåsen till, antingen droppad på tallriken eller i en skål bredvid.
     

Dubbelmarinerad fläskfilé med sparris & potatisgratäng

6-8 personer: 

  • 1 kg fläskfilé
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Marinad 1:

  • 2 msk japansk sojasås
  • 1 msk *hoisinsås
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 krm salt
  • 2 msk rapsolja

Marinad 2 (som även är såsen):

  • 2/3 dl vit balsamvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 1/2 dl majsolja
  • 1 tsk salt
  • 3 msk *muscovadosocker (ljust eller mörkt, det kvittar)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad röd chili
  • 2 msk tomatpuré eller chilisås
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering:

  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 dl plockade färska örtblad och små kvistar, till exempel dill, körvel, oregano, salvia

Tillbehör:

  • 2 kippe sparris

Potatisgratäng:

  • 1 kg potatis
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl vispgrädde
  • salt, peppar
  • 1 dl riven ost 
* Hoisinsås är en asiatisk tjockflytande, mild sojabönsås. Nuförtiden bör du hitta den i dom flesta av våra vanliga livsmedelsbutiker.
Muscovadoråsocker är ett fuktigt och finkornigt rörsocker som har sitt ursprung på Mauritius. Muscovadosockret utvinns ur sockerrör. Sockret har behandlats så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits.

Gör så här:

Fläskfilén:

  1. Blanda ingredienserna till marinad 1 i en bunke.
  2. Putsa köttet och lägg det i marinaden. Täck med plastfilm och låt stå kallt minst 2-3 timmar, gärna över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. Stek färdigt i nedre delen av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden.
  4. Låt köttet vila övertäckt cirka 20 minuter. Skär sedan i tunna skivor och lägg i en form eller på ett fat.
  5. Rör ihop ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet. Låt marinera cirka 30 minuter. Garnera med strimlat citronskal och örtblad. Rätten kan serveras ljummen eller kall.
Potatisgratängen:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Hacka löken och stekt den mjuk i  stekpanna med smör.
  3. Skala och skiva potatisen. Fördela ut ett lager potatis i gratängformen, krydda med salt och peppar, strössla ut ett lager lök ovanpå. Varva hela vägen upp och avsluta med potatis överst.
  4. Vispa ihop grädde med pressad vitlök och salt och peppar. Häll stanningen över potatisen och grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Tag ut potatisgratängen och strössla över ost. Höj till 225° och låt gå i ugnen ytterligare en stund till osten smält och fått fin färg.
Sparrisen:
  1. Skär bort den nedersta "träiga" delen av sparrisen.
  2. Koka upp saltat vatten i en vid kastrull eller traktörpanna, lägg i sparrisen och låt sjuda i 3-7 minuter beroende på tjocklek. Koka inte för länge! Sparrisen ska var spänstig och krispig.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln