Fisksoppa med sting!

Efter en liten "Time-out" med bloggandet kommer här ett hyfsat enkelt recept på en riktigt god fisksoppa och med en variant på rouille* med gott sting i som tillbehör.
I går på självaste nationaldagen, bjöd jag några vänner på denna soppa som av samtliga fick högsta betyg. Receptet nedan är för 10 personer men dela på hälften om du tycker det blir för mycket eller så går det utmärkt att frysa in soppan om det nu skulle råka bli något över.
Smaklig spis!
*Rouille är ursprunligen en sås från södra Frankrike som serveras till olika fiskrätter. Ofta består ingredienserna av paprika, vitlök, smulat torrt bröd, chili, saffran och olivolja.

10 personer:

Soppan:

  • 700 g torskfilé
  • 700 g laxfilé
  • 300 g skalade räkor
  • Renset från räkorna
  • olivolja
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskfond
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 påsar saffran
  • 1/2 kg färskpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 st fänkål
  • 1 mellanstor purjolök
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 250 g gula och röda småtomater
  • 2 krm mejram
  • 2 krm timjan
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • ev potatismjöl


Rouille:

  • 3 röda paprikor (jag använde spetspaprika som oftast är lite sötare i smaken).
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 skivor rostat franskbröd


Tillbehör:
Gott bröd, t ex rostad baguette
Ev. ost & smör

Gör så här:

Soppan:

  1. Skala räkorna och spara skalen till fonden.
  2. Skala och hacka den gula löken grovt. Fräs i olivolja tillsammans med räkskalen. Tillsätt fiskfonden och halva mängden vin och vatten. Låt småputtra i minst 15 minuter.
  3. Under tiden skrubba nypotatisen och koka "al dente" i saltat vatten, ca 10 minuter. Dela potaisen i bitar. Ställ åt sidan.
  4. Snitta purjolöken och skölj noggrant. Skiva fänkålen och purjolöken tunnt. Finhacka vitlök och chili.
  5. Fräs purjo, fänkål, vitlök och chili i olivolja tills de mjuknar något utan att ta färg.
  6. Sila fonden i finmskig sil och häll därefter över grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, resterande vin och vatten, örtkryddorna samt saffran.
  7. Låt småputtra i minst 20 minuter. Smaka av med salt. Red ev soppan med lite potatismjöl uppblandat med en skvätt vatten.
  8. Halvera tomaterna och hacka persiljan.
  9. Skär fisken i bitar.
  10. Tillsätt potatis, tomathalvor. persilja och låt soppan puttra ytterligare 5 minuter.
  11. Tillsätt fisken strax innan servering och till sist räkorna.

Rouille:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Dela och kärna ur paprikor och chilin.
  3. Strimla paprikan grovt och lägg på en plåt, Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen på grillvärme i ca 5 minuter eller tills den får lite färg.
  4. Mixa paprikan, chilin och vitlöken. Tillsätt olivolja i omgångar och ev lite vatten om såsen tenderar att spricka / skära sig. Smaka av med salt.
  5. Rosta franskbrödskivor och smula ner i såsen. Rör om.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-