Önskar dig en riktigt skön midsommar med ett recept på min gubbröra i  knäckebrödskorgar!

Det här är nog den dagen på året som SMHI och andra vädersajter har mest trafik på hela året. Tyvärr ser väl helgen ut att bjuda på ett typisk svenskt midsommarväder för stora delar av landet. Lite småruggig temperatur, kanske en och annan solglimt varvat med regnskurar. Nåväl, det är bara att gilla läget och göra det bästa av dagen.
Här kommer ett recept för morgondagens midsommarbuffé. En riktigt god gubbröra på ansjovis och till den ett snabbt och enkelt recept på ett sprött, välsmakande knäckebröd med olika fröer. I mitt recept har jag format knäckebrödet till små portionskorgar som jag fyller med gubbröran. Lite extra pilljobb men som gör midsommarbuffén lite piffigare. För att få till dessa korgar förutsätter det att du har ett gäng små ugnståliga formar att forma knäcket med. 
Med detta vill jag önska dig en riktigt härlig och välsmakande midsommar, oavsett väder!

Gubbröra i knäckebrödskorgar

12 små portioner:

Knäckebrödet:

  • 1 dl sesamfrö
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja


Gubbröra:

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 burkar ansjovis á 125g + lite spad
  • 6-7 små färskpotatisar
  • 3 ägg
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 knippe finhackad gräslök
  • 1 knippe dill
  • vitpeppar
  • Till dekoration:
  • 1 knippe rädisor
  • Hackad gräslök
  • Ev stenbitsrom 2 burkar


 

Gör så här:
Knäckebrödet:

  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och oljan och rör om till en lös smet.
  3. Bred ut smeten tunt ända ut i kanterna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten.
  5. Till korgar: Skär i kvadratiska bitar ca 6 x 6 cm. Forma dom något mjuka bitarna till korgar på små ugnssäkra formar. (se bild nedan.) Vill du hellre göra platta knäckebröd kan du skära i vilken storlek och form du vill.
  6. Grädda ytterliggare ca 30-35 minuter.

Gubbröran:

  1. Tvätta och koka potatisen. ca 10-15 minuter.
  2. Koka äggen i 10 minuter.
  3. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, senap och lite av ansjovisspadet.
  4. Skala äggen. Hacka potatis, ägg, ansjovis, rödlök, gräslök och dill. Blanda ner i röran. Smaka av med vitpeppar.
  5. Lägg en klick i varje liten knäckekorg eller om du hellre vill; på portionsbitarna av knäckebrödet.
  6. Dekorera med fint skivade rädisor, hackad gräslök och eventuellt en klick stenbitsrom.
_MG_9490-2 _MG_9461-2 _MG_5698-3 IMG_9664 _MG_9132-4 _MG_3172-5 IMG_1235 2013-06-19_potatis_0045 bär_0044 _MG_9082-2 _MG_9146 _MG_9151 _MG_9175 _MG_9517b _MG_9242-b _MG_5714 _MG_1907 _MG_9428 _MG_2447 _MG_5670 _MG_5723-3 _MG_5746-2 _MG_5750-2 _MG_0145-2 bär_0088 _MG_5786-2 Mids_0052-3 _MG_9339-2 _MG_9541s Mids_0112b _MG_9480 Mids_0156 Mids_0167 _MG_0152-2 _MG_0134-s _MG_0176-2 _MG_9019-5 _MG_5519 2011-03-21_abba_0080 Orcla_0290 _MG_1961 _MG_3271 _MG_8150

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-