Studio Rege reklamfotografering

 

Mina goda sidor

Välkommen till "Mina goda sidor"! En blogg som i huvudsak kretsar kring mat, dryck med massor av recept och där naturligtvis foto är en viktig ingrediens. Kort och gott en blogg som jag hoppas ska inspirera.
Mat är ju huvudinriktningen i mitt professionella fotograferande men även ett stort fritidsintresse. I mitt jobb har jag förmånen att samarbeta med duktiga kockar som ger mig, i egenskap av en glad amatörkock, enorm inspiration och kunskap.
Förutom en massa härliga recept som fylls på efter årstiderna, så kommer jag också delge tips och trix som jag lyckas snappa upp av proffsen. 
Vidare kommer jag bjuda på inblickar i min vardag som fotograf med "bakom scenen-bilder" och små reportage om mina upplevelser från t ex krogbesök eller från platser på vår jord som jag anser vara värda ett besök.
Segling och skidåkning är andra stora intressen som jag säkert kommer försöka väva in i ett gastromisk perspektiv.
Dessutom blir det ett och annat tips om viner som jag gillar.   

Mycket nöje! / Fredrik

Bloggarkiv

Senaste blogginlägg:

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

Hej, här kommer två hyfsat enkla och väldigt goda förslag på vad du kan bjuda på i påsk. Antingen till det stora kalaset som rätter på buffén eller som enskilda tallriksupplägg. Det första receptet är en förrätt bestående av portionspajer av smördeg, fyllda med stuvad spenat och västerbottenost. Pajerna serveras med kallrökt lax, örtsallad och en kall romsås. Receptet är anpassat för 12 minipajer, helt enkelt eftersom jag använde mig av en muffinsplåt med 12 hål i. 
Till huvudrätt blir det en dubbelmarinerad fläskfilé med lite karibisk touch, här med sparris och en krämig potatisgratäng som tillbehör. Dubbelmarinad kanske låter både lite märkligt och krångligt men det är faktiskt inga konstigheter förutom att det krävs lite framförhållning. Marinad nr 2 fungerar även som rättens sås; sötsur med lite hetta. Vad gäller marinaderna tycker jag att det finns utrymme att expremintera lite med ingredienser och smaker, om du vågar och vill. På nätet finns det flera varianter på denna anrättning om du vill ha mer inspiration. Rätten kan med fördel förberedas dagen innan om du så önskar.
Båda recepten funkar utmärkt till andra stundande större tillställningar som student, komfirmation eller födelsedagar. Hoppas detta faller dig i smaken.
Hur som haver så önskar jag dig en glad påsk! / Fredrik

Minipajer med spenat, västerbottenost & kallrökt lax på en bädd av örtsallad & en kall romsås

Läs hela inlägget »

Vad sägs om att laga till denna klassiska svenska husmanskosten i kväll? Perfekt efter en lång arbetsvecka. Snabbt, enkelt och supergott! Raggmunk som består av råriven potatis som blandas ner i pannkakssmet ska inte förväxlas med rårakor som enbart görs på riven potatis. Till raggmunken serveras stekt rimmat eller rökt fläsk samt rårörda lingon. Jag föredrar rimmat fläsk men smaken är som...

Naturligtvis funkar dessa tillbehör även till rårakan men oftast tillagas råraka i ett mindre plättformat och serveras som förrätt med t ex crème fraiche, löjrom, finhackad rödlök, en dillkvist och en citronklyfta.

Dessutom får ni längre ner på sidan, ett smarrigt recept på en kladdkaka med ett täcke av lakritskola. Receptet hittade jag av slump när jag irrade runt på nätet. Vem som är upphovsman/kvinna till receptet vet jag inte riktigt. Kan det vara Leila Lindholm?
Nåväl, kakan tillägnar jag speciellt till min kära mor som idag fyller år. Hurra, hurra, hurra!!! Grattis mamma & trevlig helg på er alla andra!

Raggmunk med stekt fläsk & rärörda lingon

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

Idag har våren anlänt på allvar här nere i söder med en temperatur runt 15°. Äntligen!
Tänkte vi skulle fira detta samt att vi imorgon går in i april månad med osso buco. En klassisk italiensk köttgryträtt med rötter i och trakterna kring Milano. Fritt översatt betyder osso buco ben med hål i (osso-ben, buco-hål) och som namnet delvis skvallrar om, görs en äkta osso buco enligt traditionen på skivor av kalvlägg med ben och märg. Märgen är en viktig smakförhöjare i rätten. 
Kalvlägg kanske inte alltid är så lätt att få tag i men fråga din lokala handlare så kan dom säkert beställa. Själv är jag bortskämd med en fin charkavdelning hos Ica-handlaren i min hemby Viken.

Till detta ljuvligt mustiga och goda långkok serveras oftast en gremolata som är en blandning av finhackad vitlök, rivet citronskal och hackad persilja. Övriga tillbehör kan varieras efter tycke och smak men en risotto milanese (smaksatt med saffran) eller parpadelle (bred bandpasta) är aldrig fel, eller varför inte som på bilden nedan; en puré av potatis och palsternacka smaksatt med riven parmesan. Vill du unvika kolhydrater så funkar naturligtvis endast en fräsch sallad lika bra till.

Om jag förstått saken rätt så föredrar italienare vitt vin till denna anrättning men nu är jag en dryg skåning så mitt vintips blir i stället ett fantastiskt gott och fylligt rött vin från södra Toscana som heter Brunello di Montalcino, Val di Suga, årgång 2011. Vinet är gjort på en druva som heter Brunello eller sangiovese som den också kallas. Priset är högt, 259:-,  men i det här fallet vågar jag nog garantera att det är värt varenda krona. En god rätt kräver en god dryck. Mer om vinet hittar du här.

Smaklig spis & trevlig helg!

Ciao, ciao!!/ Fredrik

Osso buco

Läs hela inlägget »

Ska erkänna att jag missade att det var våffeldagen igår men det smakar säkert lika bra med våfflor idag. Så plocka fram våffeljärnet och fira att vi nu har sommartid med nygräddade våfflor, sylt och grädde. 
Trevlig söndag!

Frasiga våfflor 
med vispgrädde och varma sommarbär


4 personer (ca 8 våfflor):
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
Tillbehör:
Vispgrädde
Blandade bär
Socker
Ev lite florsocker

Läs hela inlägget »

Håller så smått på att packa ihop för dagen och bege mig hemåt. Kan konstatera att ännu en vecka har rusat förbi. Oj vad tiden går!  Den gångna arbetsveckan har bjudit på en salig blandning av fotouppdrag; ostar, tomatsåser, sallader, vitvaror och porträtt. Därav så har recept-bloggandet dessvärre fått ligga nere. Nästa vecka tror jag och hoppas jag på bättring.

Bifogar lite "behind the scene-bilder" från gårdagens fotografering. Då togs det bilder på läckra sallader som duktiga Sara Jacobsson kreerade. Trots att hon tillsynes försökte elda upp maten blev resultatet glimrande. Lovar att återkomma med slutresultatet inom snar framtid. Uppdragsgivare var Helsingborgsbyrån SRC och kunden var Dole.

Trevlig helg!

Läs hela inlägget »

Diverse bloggstatestiksidor fr o m 2017-04-18:

matbloggar.nu