Mina goda sidor

Välkommen till "Mina goda sidor"! En blogg som i huvudsak kretsar kring mat, dryck med massor av recept och där naturligtvis foto är en viktig ingrediens. Kort och gott, en blogg som jag hoppas ska inspirera.
Mat är ju huvudinriktningen i mitt professionella fotograferande men även ett stort fritidsintresse. I mitt jobb har jag förmånen att samarbeta med duktiga kockar som ger mig, i egenskap av en glad amatörkock, enorm inspiration och kunskap.
Förutom en massa härliga recept som fylls på efter årstiderna, så kommer jag också delge tips och trix som jag lyckas snappa upp av proffsen. 
Vidare kommer jag bjuda på inblickar i min vardag som fotograf med "bakom scenen-bilder" och små reportage om mina upplevelser från t ex krogbesök eller från platser på vår jord som jag anser vara värda ett besök.
Segling och skidåkning är andra stora intressen som jag säkert kommer försöka väva in i ett gastromisk perspektiv.
Dessutom blir det ett och annat tips om viner som jag gillar.   

Mycket nöje! / Fredrik

Bloggarkiv

Senaste blogginlägg:

Läs hela inlägget »

I dag har vi fotograferat smarriga receptbilder för Findus som garanterat sätter guldkant på tillvaron. Fler bilder utlovas så småningom. Recept & foodstyling: Jenny/ Findus

Läs hela inlägget »

I går hade jag åter nöjet att få fotografera till Per i Viken. För dig som möjligtvis inte har hört talas Per i Viken kan jag berätta att det är ett charketuri som tillverkar korvar och andra charkprodukter av absolut toppklass. Gillar du korv och mot förmodan inte provat någon av deras många korvsorter så gör det. Du kommer bli frälst. Den här gången handlar det om två nya påläggskorvar som inom kort ska lanseras. Per i Vikens ägare och chef Claes som var med vid fotograferingen, fångade med en liten filmsnutt hur det gick till. Han är bra på mycket men någon lysande filmfotograf kanske han inte är, den gode Claes. Nedan kan du se slutresultatet och även den lilla filmsnutten. 

Läs hela inlägget »

Nu när hösten börjar göra sig påmind så passar det ju utmärkt att koka sin egen ärtsoppa. Enkel, billig, mättande och synnerligen god vardagsmat. Det måste inte vara på en torsdag. Ärtsoppa funkar på veckans alla dagar. När du ändå håller på så gör ett rejält kok och frys in. Naturligtvis slänger vi efter med lite pannkakor. Mums! 

Ärtsoppa med fläsk

4 portioner:
 

  • 500 g gula ärtor
  • 1,5 l vatten
  • 400 g rimmat sidfläsk eller bog
  • 3 gula lökar
  • 2 morötter
  • ca 1 tsk timjan
  • ca 1 tsk mejram
  •  4 lagerblad
  • vitpeppar
  • 5 kryddpepparkorn
Att servera till: Senap, timjan och ett gott knäckebröd med smör.
Att dricka till: En kall öl och lite varm punsch är aldrig fel.

Gör så här:
Dag 1:

  1. Skölj ärtorna och lägg sedan i blöt i en stor kastrull. Ärtorna bör ligga i blöt i minst 12 timmar.
  2. Koka även fläsket dagen innan i ca 45 minuter tillsammans med en grovhackad lök, en morot, 2 lagerblad. En nypa timjan och några krydd- och vitpepparkorn.
  3. Lyft ur fläsket och sila av buljongen från fläskkoket och spar till soppan.

 Dag 2:

  1. Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt nytt vatten och köttbuljongen (totalt ca 2 l vätska) och börja koka. 
  2. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala moroten och tillsätt den hel.
  3. Tärna fläsket och lägg i tillsammans med lagerblad och övriga kryddor. 
  4. Koka ärtsoppan under lock i 1 1/2 timme på medelvärme. Rör om då och då. 
  5. Smaka av ärtsoppan med ev mer kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt. 
  6. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. 

Pannkakor

4 personer:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • Sylt och/ eller bär samt vlspgrädde till servering.
Gör så här:
  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen.
  2. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stekpanna.
  3. Servera med sylt eller bär och vispad grädde.
Läs hela inlägget »

Vill gärna delge lite bilder från helgens s k "Gubbasegling" som jag hade nöjet att få hänga med på ombord på en kompis båt. Som namnet anger var vi ett gäng gubbar fördelade på fem olika båtar som seglade omkring i norra Öresund med stopp och middag i danska Vedbæk på lördagskvällen. Turen som startade i min hemby Viken bjöd mestadels på fantastiskt väder, fina vyer, trevligt sällskap och god mat. Bl a passerade vi ön Ven och Helsinör med det berömda "Hamletslottet" Kronborg. På vår hemväg fick vi även se en gigantisk flytande farkost vars funktion vi inte riktigt blev kloka på. Någon som vet?

Läs hela inlägget »
Etiketter: gubbsegling

I går gästades jag av det här trevliga och glada gänget! Tillsammans kreerade vi fina bilder på smarriga gröna rätter för Findus. Det var Sonny från reklambyrån Valentin & Byhr, Malin från Findus, Louise som lagade och stylade maten och så jag som plåtade. Återkommer med resultatet framåt höstkanten.

Läs hela inlägget »

Det här är nog den dagen på året som SMHI och andra vädersajter har mest trafik på hela året. Tyvärr ser väl helgen ut att bjuda på ett typisk svenskt midsommarväder för stora delar av landet. Lite småruggig temperatur, kanske en och annan solglimt varvat med regnskurar. Nåväl, det är bara att gilla läget och göra det bästa av dagen.
Här kommer ett recept för morgondagens midsommarbuffé. En riktigt god gubbröra på ansjovis och till den ett snabbt och enkelt recept på ett sprött, välsmakande knäckebröd med olika fröer. I mitt recept har jag format knäckebrödet till små portionskorgar som jag fyller med gubbröran. Lite extra pilljobb men som gör midsommarbuffén lite piffigare. För att få till dessa korgar förutsätter det att du har ett gäng små ugnståliga formar att forma knäcket med. 
Med detta vill jag önska dig en riktigt härlig och välsmakande midsommar, oavsett väder!

Gubbröra i knäckebrödskorgar

12 små portioner:

Knäckebrödet:

  • 1 dl sesamfrö
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrö
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja


Gubbröra:

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 burkar ansjovis á 125g + lite spad
  • 6-7 små färskpotatisar
  • 3 ägg
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 knippe finhackad gräslök
  • 1 knippe dill
  • vitpeppar
  • Till dekoration:
  • 1 knippe rädisor
  • Hackad gräslök
  • Ev stenbitsrom 2 burkar


 

Gör så här:
Knäckebrödet:

  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och oljan och rör om till en lös smet.
  3. Bred ut smeten tunt ända ut i kanterna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten.
  5. Till korgar: Skär i kvadratiska bitar ca 6 x 6 cm. Forma dom något mjuka bitarna till korgar på små ugnssäkra formar. (se bild nedan.) Vill du hellre göra platta knäckebröd kan du skära i vilken storlek och form du vill.
  6. Grädda ytterliggare ca 30-35 minuter.

Gubbröran:

  1. Tvätta och koka potatisen. ca 10-15 minuter.
  2. Koka äggen i 10 minuter.
  3. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, senap och lite av ansjovisspadet.
  4. Skala äggen. Hacka potatis, ägg, ansjovis, rödlök, gräslök och dill. Blanda ner i röran. Smaka av med vitpeppar.
  5. Lägg en klick i varje liten knäckekorg eller om du hellre vill; på portionsbitarna av knäckebrödet.
  6. Dekorera med fint skivade rädisor, hackad gräslök och eventuellt en klick stenbitsrom.
Läs hela inlägget »

6 personer:

  • 500 g rabarber
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • smör till formen

Till servering:

  • vaniljsås och/ eller vaniljglass

Egen vaniljsås:

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vsipgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna.
  5. Ansa och skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg dom i en smord pajform.
  6. Bred på smeten.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den fått fin färg.

Vaniljsås:

  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vailjstången.
  3. Koka upp och låt sjuda i et par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  4. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  5. Häll äggblandningen i kastrullen med resterande gräddmjölk.
  6. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  7. Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Läs hela inlägget »

Efter en liten "Time-out" med bloggandet kommer här ett hyfsat enkelt recept på en riktigt god fisksoppa och med en variant på rouille* med gott sting i som tillbehör.
I går på självaste nationaldagen, bjöd jag några vänner på denna soppa som av samtliga fick högsta betyg. Receptet nedan är för 10 personer men dela på hälften om du tycker det blir för mycket eller så går det utmärkt att frysa in soppan om det nu skulle råka bli något över.
Smaklig spis!
*Rouille är ursprunligen en sås från södra Frankrike som serveras till olika fiskrätter. Ofta består ingredienserna av paprika, vitlök, smulat torrt bröd, chili, saffran och olivolja.

10 personer:

Soppan:

  • 700 g torskfilé
  • 700 g laxfilé
  • 300 g skalade räkor
  • Renset från räkorna
  • olivolja
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskfond
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 påsar saffran
  • 1/2 kg färskpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 st fänkål
  • 1 mellanstor purjolök
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 250 g gula och röda småtomater
  • 2 krm mejram
  • 2 krm timjan
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • ev potatismjöl


Rouille:

  • 3 röda paprikor (jag använde spetspaprika som oftast är lite sötare i smaken).
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 skivor rostat franskbröd


Tillbehör:
Gott bröd, t ex rostad baguette
Ev. ost & smör

Gör så här:

Soppan:

  1. Skala räkorna och spara skalen till fonden.
  2. Skala och hacka den gula löken grovt. Fräs i olivolja tillsammans med räkskalen. Tillsätt fiskfonden och halva mängden vin och vatten. Låt småputtra i minst 15 minuter.
  3. Under tiden skrubba nypotatisen och koka "al dente" i saltat vatten, ca 10 minuter. Dela potaisen i bitar. Ställ åt sidan.
  4. Snitta purjolöken och skölj noggrant. Skiva fänkålen och purjolöken tunnt. Finhacka vitlök och chili.
  5. Fräs purjo, fänkål, vitlök och chili i olivolja tills de mjuknar något utan att ta färg.
  6. Sila fonden i finmskig sil och häll därefter över grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, resterande vin och vatten, örtkryddorna samt saffran.
  7. Låt småputtra i minst 20 minuter. Smaka av med salt. Red ev soppan med lite potatismjöl uppblandat med en skvätt vatten.
  8. Halvera tomaterna och hacka persiljan.
  9. Skär fisken i bitar.
  10. Tillsätt potatis, tomathalvor. persilja och låt soppan puttra ytterligare 5 minuter.
  11. Tillsätt fisken strax innan servering och till sist räkorna.

Rouille:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Dela och kärna ur paprikor och chilin.
  3. Strimla paprikan grovt och lägg på en plåt, Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen på grillvärme i ca 5 minuter eller tills den får lite färg.
  4. Mixa paprikan, chilin och vitlöken. Tillsätt olivolja i omgångar och ev lite vatten om såsen tenderar att spricka / skära sig. Smaka av med salt.
  5. Rosta franskbrödskivor och smula ner i såsen. Rör om.
Läs hela inlägget »

Diverse bloggstatestiksidor fr o m 2017-04-18:

matbloggar.nu
mytasteswe.com