Nyheter/ Blogg

Välkommen till min nyhets- och bloggsida! Här hittar du smått som stort om sådant som kretsar kring mitt liv som fotograf. Ta del av mina uppdrag med inblickar från hur det går till bakom kulisserna men även av annat som ligger mig varmt om hjärtat. T ex: mat, dryck, natur, segling och skidåkning.
Mycket nöje! / Fredrik

Bloggarkiv

Senaste blogginlägg:

För ett par veckor sedan var jag och rekade i den nordvästskånska landsbygden för ett pågående filmprojekt. Bland annat besökte jag Rönneberga backar som du hittar strax öster om Landskrona. Otroligt vackra vyer som jag inte kunde låta bli att föreviga.

Läs hela inlägget »
Etiketter: rönneberga backe

Intresset för rörlig media är stort och förmodligen kommer det att öka än mer. Därför tänker jag nu göra ett helhjärtat försök att ge mig i kast med film. Dessutom är det väldigt roligt och inspirerande att prova på något nytt om än närbesläktat.
Min tanke och ambition är i nuläget att jag ska kunna producera enkla filmer till låg kostnad. Till en början kommer jag arbeta med relativt enkla verktyg men där ändå slutresultatet håller god kvalitet. Filmer som funkar utmärkt att visas på hemsidor och sociala medier.
Jag vänder mig främst till företag som med hjälp av rörlig media vill nå ut med sina produkter och tjänster utan att det behöver kosta skjortan.
Korta matlagnings-, recept- och instruktionsfilmer av typen du nuförtiden ofta ser på YouTube, Facebook m fl, men även korta företagspresentationer eller dokumentationer. Med planering funkar det oftast även att kombinera filmtillfället med stillbild.
Nedan ser du ett exemplel på en testfilm som jag knåpade ihop igår. 
Har du något litet filmprojekt som du vågar anförtro mig så är du varmt välkomna att höra dig.
OBS! Så här i början erbjuder jag mycket förmånliga priser.

Läs hela inlägget »

Här är lite bilder från en cykeltur i den nordvästskånska landsbygden i slutet av september.

Läs hela inlägget »

Den här bjässen till trollslända satt som en utsmyckning på min ytterdörr i morse. Jag var helt enkelt tvungen att föreviga den på bild. Dess storlek framgår inte riktigt på bilden men den hade ett vingspann på en decimeter.  Efter en del efterforskning har jag kommit fram till att det är en stor Grön Flodtrollslända, på latin Ophiogomphus Cecilia. Visst är den vacker! För alla djurvänner kan jag meddela att den efter porträtteringen återfick friheten.

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

I dag har vi fotograferat smarriga receptbilder för Findus som garanterat sätter guldkant på tillvaron. Fler bilder utlovas så småningom. Recept & foodstyling: Jenny/ Findus

Läs hela inlägget »

I går hade jag åter nöjet att få fotografera till Per i Viken. För dig som möjligtvis inte har hört talas Per i Viken kan jag berätta att det är ett charketuri som tillverkar korvar och andra charkprodukter av absolut toppklass. Gillar du korv och mot förmodan inte provat någon av deras många korvsorter så gör det. Du kommer bli frälst. Den här gången handlar det om två nya påläggskorvar som inom kort ska lanseras. Per i Vikens ägare och chef Claes som var med vid fotograferingen, fångade med en liten filmsnutt hur det gick till. Han är bra på mycket men någon lysande filmfotograf kanske han inte är, den gode Claes. Nedan kan du se slutresultatet och även den lilla filmsnutten. 

Läs hela inlägget »

Nu när hösten börjar göra sig påmind så passar det ju utmärkt att koka sin egen ärtsoppa. Enkel, billig, mättande och synnerligen god vardagsmat. Det måste inte vara på en torsdag. Ärtsoppa funkar på veckans alla dagar. När du ändå håller på så gör ett rejält kok och frys in. Naturligtvis slänger vi efter med lite pannkakor. Mums! 

Ärtsoppa med fläsk

4 portioner:
 

 • 500 g gula ärtor
 • 1,5 l vatten
 • 400 g rimmat sidfläsk eller bog
 • 3 gula lökar
 • 2 morötter
 • ca 1 tsk timjan
 • ca 1 tsk mejram
 •  4 lagerblad
 • vitpeppar
 • 5 kryddpepparkorn
Att servera till: Senap, timjan och ett gott knäckebröd med smör.
Att dricka till: En kall öl och lite varm punsch är aldrig fel.

Gör så här:
Dag 1:

 1. Skölj ärtorna och lägg sedan i blöt i en stor kastrull. Ärtorna bör ligga i blöt i minst 12 timmar.
 2. Koka även fläsket dagen innan i ca 45 minuter tillsammans med en grovhackad lök, en morot, 2 lagerblad. En nypa timjan och några krydd- och vitpepparkorn.
 3. Lyft ur fläsket och sila av buljongen från fläskkoket och spar till soppan.

 Dag 2:

 1. Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt nytt vatten och köttbuljongen (totalt ca 2 l vätska) och börja koka. 
 2. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala moroten och tillsätt den hel.
 3. Tärna fläsket och lägg i tillsammans med lagerblad och övriga kryddor. 
 4. Koka ärtsoppan under lock i 1 1/2 timme på medelvärme. Rör om då och då. 
 5. Smaka av ärtsoppan med ev mer kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt. 
 6. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. 

Pannkakor

4 personer:

 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 6 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 3 msk smör
 • Sylt och/ eller bär samt vlspgrädde till servering.
Gör så här:
 1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen.
 2. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stekpanna.
 3. Servera med sylt eller bär och vispad grädde.
Läs hela inlägget »

Vill gärna delge lite bilder från helgens s k "Gubbasegling" som jag hade nöjet att få hänga med på ombord på en kompis båt. Som namnet anger var vi ett gäng gubbar fördelade på fem olika båtar som seglade omkring i norra Öresund med stopp och middag i danska Vedbæk på lördagskvällen. Turen som startade i min hemby Viken bjöd mestadels på fantastiskt väder, fina vyer, trevligt sällskap och god mat. Bl a passerade vi ön Ven och Helsinör med det berömda "Hamletslottet" Kronborg. På vår hemväg fick vi även se en gigantisk flytande farkost vars funktion vi inte riktigt blev kloka på. Någon som vet?

Läs hela inlägget »
Etiketter: gubbsegling

I går gästades jag av det här trevliga och glada gänget! Tillsammans kreerade vi fina bilder på smarriga gröna rätter för Findus. Det var Sonny från reklambyrån Valentin & Byhr, Malin från Findus, Louise som lagade och stylade maten och så jag som plåtade. Återkommer med resultatet framåt höstkanten.

Läs hela inlägget »

Diverse bloggstatestiksidor fr o m 2017-04-18:

matbloggar.nu
mytasteswe.com