Sommarvarma Vikentomater med mozzarella & körsbär

Fortsätter på mitt somriga svenska och lokalpatriotiska tema. Veckans recept är skapat av den otroligt duktiga kocken och vännen Benny Cederberg. Recept och matbild är hämtat från min bok; ”Mitt Viken- en kärleksförklaring i bild och smak”. Det här receptet måste du bara prova! En ljuvligt god sallad att äta precis som den är eller som tillbehör till den grillade fisken eller köttbiten. 

Här har vi använt Vikentomater som drivs av Susanne och Mats Olofsson strax utanför min hemby Viken. Vikentomater har tack vare sina goda och otaliga tomatsorter samt en stor portion passion, blivit smått världsberömda i hela Sverige. Under sommarsäsongen kan du besöka deras odling och gårdsbutik som förutom tomater i olika färger, former och smaker, erbjuder produkter från lokala odlare och livsmedelproducenter men även matlagningsevent där en imponerande skara av den svenska kockeliten, varje lördag lagar mat inför en entusiastisk publik. Har du vägarna förbi Viken i sommar är ett depåstopp på Vikentomater ett måste. För program och öppettider se: www.vikentomater.se

Recept & matstyling: Benny Cederberg

Sommarvarma Vikentomater
med mozzarella & körsbär

4 personer:

 • Ca 800 g blandade tomatsorter (gärna Vikentomaters garanterat goda)
 • 4 påsar buffelmozzarella
 • 2 nävar körsbär
 • 2 nävar färska örter

Vinägrette:

 • 100 g normalsaltat smör
 • 1 finhackad schalottenlök
 • 1 knippe finskuren gräslök
 • saften från ½ citron
 • 1,5 msk äppelcidervinäger
 • salt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

 1. Skär tomater i olika former;   halvor, kvarter och skivor.
 2. Dela och kärna ur körsbären. Några kan du behålla hela som lite dekoration.
 3. Temperera osten så den inte är iskall.
 4. Arrangera alltsammans på tallrikar eller uppläggningsfat och riv över örter efter smak.
 5. Bryn smöret i en gryta tills det blir karamellbrunt och doftar fantastiskt. Låt svalna något och tillsätt övriga ingredienser.
 6. Servera salladen direkt med den varma vinägretten ringlad över osten och tomaterna.
Susanne och Mats Olofsson driver Vikentomater.
Susanne och Mats Olofsson driver Vikentomater.
Under sommarhalvårets lördagar besöks Vikentomater av Sveriges förnämsta kockar som lagar mat i gårdsbutikens kök inför publik. Här är det Johnny Johansson och Crister Svantesson som håller gastronomisk show.
Under sommarhalvårets lördagar besöks Vikentomater av Sveriges förnämsta kockar som lagar mat i gårdsbutikens kök inför publik. Här är det Johnny Johansson och Crister Svantesson som håller gastronomisk show.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln