Ett besök i Gilleleje med lunch på Brasseriet

Vid kusten på Själlands nordöstra hörn hittar du byn Gilleleje. Ett högst levande fiskeläge i vars hamn det råder ett charmigt myller av fiskebåtar, fritidsbåtar, strosande turister och flera restauranger med mysiga uteserveringar. I helgen blev det en härlig båttur med kompisar till Gilleleje i strålande sommarväder. Strax söder om Gilleleje passerar man Nakkehoved fyr som ligger beläget 30 meter upp på klitterna.
Resans mål var främst ett lunchbesök på restaurang Brasseriet för att avnjuta en stekt spätta i deras mysiga trädgårdsservering. Spättan som serverades av glad och trevlig personal smakade förträffligt.
Till dessert blev det den danska klassikern; Kransekage. Ett väldigt sött bakverk som till stor del är gjort på mandelmassa. I Danmark är det tradition att servera kransekage vid bröllop och på nyårsafton. I bland formas kakorna som runda ringar (kranser) i olika diameter och staplas som ett torn. Recept hittar du längre ner på sidan.

loading...

I hamnens norra del råder ett myller av fiskefartyg av alla storlekar. I södra delen finns en nybyggd del för fritidsbåtar. Karakteristiskt för Gilleleje är också hamnens oblyga och ofta lite väl påträngande trutar och måsar, som om du är ovaksam, gärna tar sig en smakbit av din mat.

Målet för vår tur till Gilleleje var denna gången att avnjuta en spätta på restaurang Brasseriet. En gemytlig krog belägen nere i hamnen. Sommartid rekommenderas ett bord i den mysiga bakgården om vädret tillåter. Väldigt populärt, så det kan vara all idé att reservera. Lunch (frukost)- menyn är omfattande. Här hittar du det typiskt danska som t ex smørrebrød och smårätter men även större anrättningar av kött, fisk och skaldjur för den riktigt hungrige. Hemsida: http://brasseriet-gilleleje.dk/

Vårt besök i Gilleleje avslutades med en öl på Restaurang Gilleleje Havn och en pratstund med dess trevliga personal. 1000 tack Gilleleje för en deijlig dag! Vi kommer tillbaka!

Brasseriets version av kransekage var botten doppade i choklad. Brasseriets version av kransekage var botten doppade i choklad.

Opskrift Kransekage

 • 250 g mandelmassa
 • 1 äggvita

Kristyr:

 • 2 dl florsocker
 • 1/2 äggvita
 • 2 droppar ättikssprit
 1. Sätt ugnen på 175°
 2. Riv mandelmassan grovt och rör sedan massan smidig
 3. Vispa äggvitan till lätt skum.
 4. Blanda mandelmassan och äggvitan och värm på svag värme under omrörning tills smeten tjocknar något. Låt svalna.
 5. Forma smeten till ca 7 cm längder och grädda på bakplåtspapper i ca 10 minuter mitt i ugnen.
 6. Sikta florsockret i äggvitan och rör tills kristyren blir tjock och slät. Spritsa sicksack-mönster över kakorna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln