Nu är det krispiga, knastertorra, honungssöta, fruktiga och ljuvliga rieslingviner som gäller!

När man nämner Riesling så kommer man osökt att tänka på Tyskland även om denna druva odlas i de flesta av världens vinproducerande länder. Inte minst i grannländerna Frankrike (främst Alsace) och Österrike.

Låt oss hålla oss till Tyskland den här gången, där huvuddelen av vin-odlingar ligger i de sydvästra delarna av landet och där Riesling anses som den ädlaste druvan. Kända distrikt är Mosel, Rheingau och Pfalz. 

Ska man tro min kompis Niklas (som påstår sig vara en Rieslingkännare), så är det endast rieslingviner från Moseldalen som gäller. Jag själv är ingen expert på området men efter att läst på en del, så ligger det en viss sanning i detta påstående. Åtminstone när det gäller de halvtorra och de sötare rieslingvinerna från Mosel.

Hur som helst, karakteristiskt för Riesling är att dess små druvklasar trivs i och tål ett bistrare klimat än dom flesta andra druvsorter. Därmed har riesling en långsam mognadsprocess, med skörd först i oktober till november. Det ger viner med frisk, elegant syra och hög kvalitet. Odlingarna ligger på bergens sydsluttningar och nästan alltid i närheten av en flod. Flodens vatten gör att temperaturskillnaderna mellan dag och natt minskar. På hösten lägger sig ofta dimman tät i dalgångarna längs floderna vilket förhindrar tidig frost. 

Generellt kan man beskriva ett rieslingvin som friskt och fruktigt. Smakerna har inslag av äpple, persika. citrus, blommor, honung och mineral. Vinerna har en hög syrehalt vilket möjliggör en lång lagringstid. Får en riesling åldras kan en tydlig doft av petrolium infinna sig. Honungstonerna blir tydligare och den gröna fruktkaraktären ersätts med plommon och torkad frukt.
En riesling kan vara allt från knastertorr till riktigt sött med varierande alkoholhalt. Allt beroende på var druvan odlats, när den skördats, produktionsmetod och lagringstid. En torr riesling passar bra till lättare fiskrätter och skaldjur. 

De halvtorra passar bra till fet fisk som t ex lax men även rökt och gravad fisk, charkuterier, grönsaksrätter, ost eller asiatiska rätter med sötma eller hetta. Funkar dessutom utmärkt som rent sällskapsvin på balkongen eller bersån en ljummen sommarkväll. Både de torra och halvtorra bör serveras kylda runt 8°C.
Till desserten passar de söta rieslingvinerna bäst.

Liksom i andra vinproducerande länder så finns det i Tyskland olika benämningar på viner beroende på hur, när och var det odlats, skördats och producerats. lagar och förordningar som ger vinerna olika kvalitetsnivåer.

  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP): är den högsta kvalitetsnivån och betyder att det är ett kvalitetsvin som måste komma från något av Tysklands 13 vindistrikt, innehålla bestämda druvsorter med viss mustvikt och ha en tillräckligt mognadsgrad för sitt distrikt .
  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA): är det vanligaste förekommande vinet i Tyskland. Den enda skillnaden jämfört med Prädikat-viner är att i denna vinklassen tillåts lägre mustvikt och tillförsel av en sockertillsats  (chaptilering).
  • Landwein: ska vara ett regiontypiskt torrt eller nästa torrt vin med en alkoholhalt på minst 9% och ha sitt ursprung från något av landets Landwein-områden.
  • Tafelwein: är den lägsta klassen. Oftast blandviner som inte följer ”Qualitätswein-bestämmelser men som ändå kan hålla god kvalité.

Qualitäts-vinerna delas upp i sex kategorier (står ofta på etiketterna). I huvudsak beroende på när och hur druvorna skördats.

  • Kabinett: viner som är gjorda på helt mogna druvor som skördas i samband med huvudskörden.
  • Spätlese (sen skörd): viner med högre kvalité. Görs på druvor som skördas efter huvudskörden och ger viner med mer utvecklad doft och smak.
  • Auslese: vinerna görs på speciellt utvalda och väl mogna druvklasar. Det ger eleganta viner med rikligt utvecklad smak och doft. Auslese-viner är oftast (men inte alltid) söta.
  • Beerenauslese: här har vinerna gjorts på selektivt plockade, övermogna druvor. Det ger mycket smakrika söta dessertviner med stor finess och elegans.
  • Eiswein: görs på skördade frusna druvor av Beerenauslese-kvalité som pressas i en temperatur på minst -7°C. En process där det frusna vattnet i druvorna tas bort vilket ger viner med ytterligare arom och syra. Dessa viner bör lagras i minst 5 år för att den höga syrahalten ska rundas av.
  • Trockenbeerenauslese: är viner som görs på torkade, russinliknande druvor. De bärnstensfärgade vinerna är söta med en intensiv arom och stor finess.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln