Stekt strömming på klassiskt vis och frasiga våfflor med varma sommarbär
Sommaren har gjort tvärt halt och idag fullständigt vräker regnet ner här i Helsingborgstrakten! Kanske inte så muntert för dig som börjat din sommarsemester den här veckan. Men häng inte läpp! Ett sätt att liva upp tillvaron kan vara att laga till och bjuda nära och kära på veckans recept.
För mig är stekt strömming starkt förknippat med sommar. Med regnets smattrande i bakgrunden drömmer jag mig bort till min barndoms somrar hos min mormor i St:Annans skärgård på ostkusten. Minnet av dom ljuvliga dofterna när hon stekte den nyfångade strömmingen och hur jag och min syrra tävlade i hur många strömmingsflundror vi orkade sätta i oss. Ja, det var tider det. Nuförtiden så är ju den bistra verkligheten att p g a människans miljöfarliga utsläpp så finns det rekommendationer att inte äta strömming allt för ofta. Det är milt uttryckt för jävligt. Trots detta, är jag ganska säker på att du några gånger om året kan tillåta dig att njuta av denna enkla men fantastiskt goda rätt utan att behöva känna oro för din hälsa.
Till dessert blir det naturligtvis nygräddade, frasiga våfflor med varma sommarbär och vispad grädde.
- Smörstekt strömming.pdf 51 KB
Smörstekt strömming
med potatismos, brynt smör & rårörda lingon
4 personer:
- 24 strömmingsflundror
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 0,5 dl dijon senap
- 0,5 dl skånsk senap
- ev. 1 knippe dill
- salt, vitpeppar
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl ströbröd
Potatismos:
- 800 g mjölig potatis
- 4 dl mjölk
- 100 g smör
- salt, vitpeppar och lite muskot
Rårörda lingon:
- 1 pkt (225 g) frysta lingon
- Ca 1 ½ dl socker
100 g brynt smör
Gör så här:
- Skölj av strömmingen och klipp bort ryggfenorna. Låt filéerna rinna av väl och lägg dom i en form.
- Vispa samman ägg, mjölk, senap, salt och peppar till marinaden och häll sedan över strömmingen. Ställ i kyl och låt marinera i minst 1 timme. (gärna över natten).
- Lägg dom frysta lingonen i en skål och blanda med socker. Mängden socker är efter tycke och smak. Ställ i kyl.
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
- Mosa potatisen och blanda i smör, mjölk och en uns finriven muskot. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Lägg ihop strömmingsflundrorna. Strö ev lite hackad persilja emellan.
- Vänd dom i blandningen av rågmjöl och ströbröd och stek dom i 2-3 minuter på varje sida på ganska hög värme tills dom fått en härligt knaprig stekyta.
- Strax innan servering. Värm smöret på hög värme under ständig omrörning tills smöret får en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Frasiga våfflor.pdf 45 KB
Frasiga våfflor
med vispgrädde och varma sommarbär
4 personer (ca 8 våfflor):
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 4 dl mjölk
Tillbehör:
- Vispgrädde
- Blandade bär
- Socker
- Ev lite florsocker
Gör så här:
- Smält smöret och låt sedan svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa därefter ner resten av mjölken och det smälta smöret. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan gräddning.
- Pensla gärna våffeljärnet med lite smör när du gräddar dom första våfflorna. Ca 2 minuter. Rör om i smeten då och då.
- Värm och mosa försiktigt bären. Tillsätt socker efter tycke och smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
- Fantastiska fotodagar i Bad Gastein!
- Larssons delikatesschips: Paprika & Chili
- Porträtt av ICA Maxi-personal
- Fotouppdrag för STS Alpresor
- Bild till Wikens Hamnkrog & Snäppet Bättre
- Film om Larssons delikatesschips
- Bilder till Per i Vikens nya korvbar!
- Tack för i år och en riktigt God Jul!
- Norrländska delikatesser på julbordet!
- Per i Viken – Svenska mästare i Chark-SM 2018!
Senaste kommentarer
-
<a href="http://www.accessmcd.xyz/"&g » Dax för att njuta en semla eller två? : ”okok sdoksko”
-
accessmcd » Bilder av januari: ”accesmcd”
-
Jens » Lyxig Bouillabaisse med havskräfta: ”Hej! Hur många personer är receptet beräknat till?”
-
Lotta Strömgren » Boken Mitt Viken, uttagen till Gourmand Awards - kokböckernas Oscarsgala!: ”Stort grattis Fredrik! Det var du väl värd!”
-
Kjell Johansson » Fantastisk vintersegling till Gilleleje: ”Fantastiskt! Både Skeppare, dag, krog, båt å Fotograf!!! ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
kycklingspett med rostad potatis vin fisksoppa gör din egen pasta rimmad oxbringa parpadelle tyrolen gubbröra på ansjovis gruyère norrländsk #stsalpresor, #badgastein, #cervinia, "cervinio, châteauneuf-du-pape apelsinmarinerade bär parmaknyten med ricottafyllning & smaker från tosc breakfast nominerad serfaus fiss ladis syndigt god ljus & mörk chokladtryffeltårta med ap stilltje energibröd varma sommarbär senapscrème havskräftor appassimento fastlagsbulle fotobok stekt salt sill ,ed lök- & sötsur sås skaldjur bruce springsteen ripasso skiiing kokbok baka fruntimmersveckan kransekage norway montepulciano d'abruzzo umani ronchi , 2015 parmesan fyratimmarssegling barndomsminne nebbiolo heiße liebe dubbelmarinerad fläskfilé toscaäppelpaj sletten bådeklub snaps grillad ryggbiff med sparris, rödlök, potatischips pizza di parma spagetti carbonara lyckas med wienerschnitzeln skovshoved hotel docg (denominazione di origine controllata e garan grön sparris stekt fläsk qualitätswein mit prädikat stekt strömming ven alla hjärtans dag kladdkaka äpplen rungstedt midsommarafton grillad torskrygg nyhléns & hugosons chark ramslökskorv chocolate cake tortellini far til 4 gremolata långstekt lammbog med morötter & pesto kokta kräftor förkokta grillade revbenspjäll supertoscanare semmelkalas vikenboken pyttipanna citronmajonnäs sol brunello di montalcino semlor bästa kokbok biff rydberg historik hummer rock´n roll bröd studio rege lamm köttbullens dag asiatiskt bardolino sella ronda gourmand awards ansjovis per i viken kycklinggryta venetien glass med varma hallon sparris sill restaurant sletten himmelsk cheesecake borgogno, langhe rosso, 2014 vaniljsås trockenbeerenauslese sommar barolo parmainlindad kycklingfilé recept raggmunk med stekt fläsk wienerschnitzel semester citron & limefromagetårta om wallenbergarens ursprung pizzadeg kantarellsoppa skovshoved västerbottenpaj knäckig rabarberpaj grillkampanj kycklingspett riesling lyxig bouillabaisse med havskräfta portabello saalbach-hinterglemm brunello di montalcino, val di suga, 2011 per i viken korv choklad tortellini med fyllning av svamp, spenat & ricotta vintersegling kalvlägg autum krabba dans kring midsommarstången sangiovese hetvägg om viken pepparrot villa forte barolo, 2011 gokart grovbröd våfflor höst gräddstuvade bönor rostad parmaskinka hansens café utförsåkning vegetariska rätter lammbog köttbullar fredrik opskrift kransekage trysil italienska röda fyndviner pecorino domsten paella på grillen gilleleje havn cheesecake poliziano, vino nobile di montepulciano, viti nuov food isterband blåbär grillad ryggbiff pizza funghi pasta wienerschnitzel med persiljepotatis och rårörda li sletten piemonto vitvinsås med laxrom rårörda lingon spätlese strömming lite om italienska viner alla hjärtans dag meny kladdkaka med choklad- och lakritskola seglats midsommar kantareller frukost kappsegling chianti classico austria gilleleje viken husmanskost italien svensk sommar photo by fredrik rege food styling mina goda sidor matblogg matfotografering food photography foto: fredrik rege mitt viken segling skidåkning skiing italy skidort österrike italiensk mat recept sweden äppelpaj danmark risotto österreich frasiga våfflor findus italian dish pizza wallenbergare citron & limefromagetårta med jordgubbar och chok la vela vedbæk trattkantareller pizza gambero nässelsoppa fläder & citronsnaps eiswein äppelkakspaj påskmeny parmesanflarn gattinara gammel ost med fedt og sky toscaglasyr potatisgratäng heisse liebe veneto st:annas skärgård småland öresund mitt viken-en kärleksförklaring i bild och smak selva valpolicella pak choi kräftkalas sillfiske benny cederberg dolomiti superski classico ullevi skaldjursfest biff rydberg en av sveriges bästa kokböcker 2016 semla toscana 2016 skaldjurssåser kullaberg sommartid enkelt och gott viva l'italia! ljus & mörk chokladtryffeltårta boeuf bourguignon gubbsegling findus foodservice hel lax i ugn toppad med räkor och en parmesan- o gubbröra koka hummer #godis #toms #choklad # nyheter #godisfotograferin grill ventrecina piccante behind the scene mat äpple raggmunk med fläsk oxbringa durumvete bourgogne aligoté joseph drouhin, 2014 om riesling isländskt salt med lakrtits pilgrimsmusslor doc (denominazione di origine controllata) smörstekt strömming med potatismos, brynt smör & auslese spaghetti alla carbonara tartufo salame krämig nässelsoppa med vaktelägg fläder sjælland hotel steinerwirt i zell am see minipajer rödvinsås ghemme isterband med dillstuvad potatis & rödbetor pancetta la grola, 2013 norge brasseriet gilleleje paellapanna bondkakor äggula mellokväll gulaschsoppa nakkehoved fyr kräftskiva stekt saltsill fredrik rege fettisdagen valpolicella superiore microplane meatballs höstbilder våffeldagen 25 mars supernyttigt vårregattan focaccia serfaus fallskärmsflygning osso buco frukostbild parmaknyten chokladtryffeltårta recept boeuf bourguignon rönneberga backe chark grottlagrad gruyère glad midsommar koka havskräftor potatis & palsternackspuré med parmesan österrikisk gemyt gelato aioli krispigt kyckling svenska grillkocklandslaget knäckig rabarberpaj med vaniljsås nypotatis nautilus vedbæk havn apple gambero tore wretman jordgubbar beerenauslese åppelkaka magiskt god kladdkaka gnocchi barbaresco hallon surströmming terreno monti garbi, ripasso, 2014 himmelsk cheesecake med len citronsås båttur paella makrill romsås val gardena amarone thai red curry kräftor fiske melodifestivalen hytteferie hornbæk risotto med kantareller & rostad parmaskinka bennys köttbullar med gräddstuvade bönor pesto full rulle gott bröd smørrebrød swedish dish scratch recept semlor carmignano bad avocododip färgsprakande höstbilder recept osso buco hel lax i ugn grillade hamburgare med coleslaw & västerbottenost koka krabba rotmos risotto milanese saalbach ricotta bouillabaisse om châteauneuf-du-pape tulip grillad torskrygg med bacon, potatis- och pepparro fänkålsgravad lax vedbæk vaniljcrème