Dags för surströmming för dig som vågar och vill!

I går var det surströmmingspremiär. För vissa en fest och en högtid men för flertalet ett datum som obemärkt får passera förbi. Får erkänna att jag tillhör den senare kategorin. Men självklart tycker jag att du ska prova denna svenska och kanske framför allt norrländska rätt. Premiären är alltid tredje torsdagen i augusti. Surströmming är enkelt förklarat en gammal konserveringsmetod där strömmingen saltas och får jäsa i öppna kar och därefter efterjäsa i konservburkar.
Surströmmingsproduktionen är främst koncentrerad till Höga kusten men producenter finns i stort sett längs hela norrlandskusten.
Som nybörjare rekommenderas att surströmmingen förtärs utomhus för att mildra den något speciella doften för att uttrycka sig diplomatiskt. Ett annat gott råd är att strömmingen blandas och äts tillsammans med diverse tillbehör. Annars kanske risken är stor för att bekantskapen med surströmming blir den första och sista för dig som debutant. Ett annat gott råd är att alltid öppna surströmmingskonserven utomhus och med stor försiktighet. P g a jäsningen är trycket i konserven stort. Vinkla burken ifrån dig och stick försiktigt ett litet hål i burken för att lätta på trycket. I annat fall är risken stor att du och din omgivning blir dränkt i surströmmingsspad och det vill du garanterat inte uppleva. 

Lycka till & förhoppningsvis; smaklig spis! ;-)

Surströmming
med klassiska tillbehör

 • 1 burk surströmming. Filéade för nybörjaren och ofiléade för proffset. För den riktigt mesige kan surströmmingen bytas ut mot ansjovis eller matjessill.
 • 4 st hårda eller mjuka tunnbröd
 • 5 mandelpotatis
 • 1 rödlök
 • 1 burk  crème fraiche eller gräddfi
 • extrasaltat smör
 • 1 knippe dill
 • salt och peppar
 1. Öppna burken utomhus med stor försiktighet. Häll bort spadet. Ta eventuellt bort skinnet från filéerna (gäller nybörjaren).
 2. Skala eventuellt potatisen och koka i saltat vatten. Dela i mindre bitar.
 3. Hacka dillen grovt.
 4. Bred smör på tunnbrödet.
 5. Fördela övriga ingredienser på brödet efter tycke och smak. Smaka av med salt och peppar. Använder du mjuka bröd- rulla ihop till en rulle/ strut.

Ät & (förhoppningsvis) njut!

Dryck som passar till: öl och brännvin.

Etiketter: surströmming

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln