God fortsättning på det nya året! Här kommer årets första recept:    Omelett med smak av tryffel. & parmesan.

Hoppas att jul- och nyårshelgerna varit njutbara med god mat och lite välbehövlig vila.

Börjar det nya året med ett enkelt men lite lyxigt recept på omelett, smaksatt med tryffel och parmesan. I mitt recept har jag toppat omeletten med tunt skivad konserverad tryffel men ärligt talat kan denna ganska dyrbara produkt uteslutas och istället bara använda tryffelolja, eventuellt tillsammans med olivolja. Den konserverade tryffeln har först torkats för att sedan läggas in men tyvärr förlorar tryffeln mycket av sin arom i denna process. Tryffel är helt enkelt en ytterst exklusiv råvara som ska avnjutas färsk.
Vad beträffar tryffelolja så rekommenderar jag att välja en tryffelolja av god kvalité. Det finns mycket skräp på marknaden. Sanningen om all tryffelolja som finns i våra butiker, är att den faktiskt inte innehåller ett uns av äkta tryffel utan endast av smakaromer. Det funkar helt enkelt inte att smaksätta olja med tryffel med längre hållbarhet. Den börjar ruttna efter ett par dagar. Tryffeloljan är ganska kraftig i smak och doft så vill du ha lite mildare smak kan du runda av med lite olivolja.

Tryffel är en svamp som växer under jord och finns i över 1000 olika arter runt om vårt jordklot, men endast ett fåtal är ätliga. Oftast inte för att dom är giftiga utan för att dom smakar illa. Den ätbara, delikata och finste tryffeln anses växa i Italien, Frankrike och Spanien men även på Gotland odlas tryffel av god kvalité. Dels finns den svarta tryffeln och dels den den mer exklusiva vita som främst odlas i nordvästra Italien. Anledningen till att tryffel är så dyrbar, är att den är extremt svårodlad och kräver mycket speciella växtförhållanden. Dessutom så växer tryffel som sagt under jord vilket innebär att odlarna måste använda speciellt dresserade hundar och s k tryffelsvin, som med sina goda luktsinnen nosar upp dessa dyrgripar. Säsongen för vit tryffel är i oktober- november medans den svarta tryffeln skördas i december till februari. Priset på färsk tryffel varierar efter säsong och tillgång men du får räkna med att punga ut med mellan 30000-50000:- kilot för den vita tryffeln. Om vi bortser från priset så är färsk tryffel en fantastisk smaksättare till de flesta maträtter, inte minst gäller detta ägg- och pastarätter.

loading...

Omelett med smak av tryffel och parmesan

4 personer:

 • 8 ägg (2 ägg/ portion)
 • 2 msk vatten/ portion
 • 100 g riven parmesan
 • 1/2 msk tryffelolja/ portion
 • 1/2 msk olivolja/ portion
 • salt och vitpeppar från kvarn
 • 1 knippe hackad persilja
 • ev 1 burk konserverad tryffel (ca 40 g)
 • eller ev för lyxomellett: ca 10 g tunnt hyvlad färsk tryffel

Gör så här:

 1. Vispa ihop äggen med lite vatten, en nypa salt och vitpeppar från kvarn. Ingen kravtig vispning, det ska bara blandas.
 2. Rör ner den rivna parmesanosten.
 3. Skiva den konserverade tryffeln tunt om du vill ha med denna ingrediens. 
 4. Hetta upp stekpanna med tryffelolja och evnetuellt även lite olivolja.
 5. Stek under omröring på medelvärme. När smeten stelnat något men fortfarande är krämig, vik ihop på mitten och lägg upp på tallrik. Håll varmt tills du stekt alla omeletter.
 6. Vill du servera med konserverad tryffel så fräs den tunt skivade tryffeln i några sekunder och toppa omeletterna med. För lyxvariant: Hyvla färsk tryffel över med mandolin.
 7. Strö hackad persilja över och servera omedelbart, gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln