Söker du österrikisk gemyt? Besök Saalbach!

För snart en vecka sedan besökte jag den lilla österrikiska skidorten Saalbach för några dagar å yrkets vägnar.
Saalbach är beläget ca 1 1/2 timmes bilfärd söderut från Salzburg. Saalbach har ett gemensamt pist- och liftsystem med grannorten Hinterglemm. Senast jag var där var för ganska exakt 17 år sedan. Den lilla mysiga alpbyn var i stort sig lik, men väl uppe i backarna kunde jag konstatera att det hade skett stora förändringar på dessa 17 åren. Bortsett från dom större kabinliftarna som tar dig upp i pisterna från byarna så var nu nästan alla systemets liftar ersatta med moderna 6-stolsliftar, så några liftköer existerade inte. Skidområdet har dessutom utökats en hel del genom åren.
Under första kvällens middag på hotellet hade jag äran att ha hotellägaren vid bordet som berättade att Saalbach-Hinterglemm hade gjort enorma investeringar i liftsysytemet dom senaste åren. Liksom en del andra österrikiska orter så äger och driver några av Saalbachs och Hinterglemms invånare sitt liftsystem. Ofta bönder som en gång i vinterturismens barndom, upplät sina marker för utförsåkning och andra vinteraktiviterer. Något dom förmodligen inte ångrar idag. 
Skidåkningen i Sallbach-Hiterglemm är generellt ganska snäll med övervägande blå och röda backar men det finns svarta utmaningar för den som så önskar. Bl a rekommenderas Schattberg Ost- nedfarten som sträcker sig från toppen ända ner i byn. Tar du den i ett svep så har du starka ben. Måste erkänna att jag är svag för Saalbach. Byn är liten men ändå hittar du här allt du kan begära av österrikisk gemyt. Boende finns i allt från enkla frukostpensionat till lyxiga spahotell, massor av trevliga barer och restauranger och ösig after ski för den som gillar det. Kort sagt; här trivs man! Jag kommer definitivt tillbaka! Hemsidan hittar du här: saalbach.com

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln