Tips på skidort: Selva, Val Gardena, Italien

Val Gardena är namnet på den dalgång i italienska sydtyrolen med de tre trevliga orterna Selva, St.Christina och Ortisei. Den omgivande naturen är mäktig där Dolemiternas karga och vassa bergstoppar ger ett dramatisk och häftigt landskap. Val Gardena utnämns ofta till en av världens bästa skidorter.

Vid mina två besök i Val Gardena har jag bott i byn Selva som ligger längst in i dalen på 1500 m.ö.h. För skidåkaren får väl Selva betraktas som huvudorten i Val Gardena. Härifrån kan du välja mellan flera liftar som tar dig upp i pisterna. Du kan antingen välja att köpa det billigare "Selvaliftkortet" som funkar i liftsystemet runt byn eller så väljer du det stora liftkortet med vilket du har tillgång till världens största pist- och liftsystem; "Dolomiti Superski" med en total pistlängd på 1220 km och med 450 liftar.
Även om du långt ifrån hinner med att nyttja det större kortets kapacitet så rekommenderar jag nog ändå, trots det högre priset, att du investerar i detta. Med "superliftkortet" kan du bl a ta en dagsutflykt runt den berömda "Sella Ronda", antingen med- eller moturs, med besök i granndalarna och orter som bl a Corvara, Arraba och Canazei. En annan dagstur som rekommenderas är till glaciären Marmolada med skidåkning på dryga 3000 m.ö.h. Från Selva klarar du lätt, utan att stressa, någon av dessa utflykter på en dag. Inklusive lunch- och flera vätskedepåstopp.

I backarna vimlar det av mysiga hytter och restauranger där du oftast hittar riktigt god mat på menyerna i både tysk/österriksik- och italiensk stil.
Skidåkningen i hela systemet är generellt snäll med övervägande blå och röda backar som hålls efter och pistas på ett mycket föredömligt vis, även om det skulle råka vara ont om natursnö.

I byarna hittar du boendeformer i alla nivåer, från lite enklare frukostpensionat till lyxigare spahotell. Prisnivån ligger ungefär som dom flesta större skidorterna i Alperna. I Selva (och säkerligen även i grannorterna) finns gott om trevliga restauranger för alla smaker och gillar du After Ski och hålligång kan jag rekommendera besök på La Stua, Luislkeller eller Bar Saltos.

Med bil från Helsingborg till Selva via Rödby-Puttgarden är det drygt 140 mil. Närmsta flygplats är Innsbruck, därifrån har du ca 1 1/2 timmes transfer till Selva.

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln