Ärtsoppa med fläsk och så naturligtvis pannkakor därefter.
Nu när hösten börjar göra sig påmind så passar det ju utmärkt att koka sin egen ärtsoppa. Enkel, billig, mättande och synnerligen god vardagsmat. Det måste inte vara på en torsdag. Ärtsoppa funkar på veckans alla dagar. När du ändå håller på så gör ett rejält kok och frys in. Naturligtvis slänger vi efter med lite pannkakor. Mums!

Ärtsoppa med fläsk
4 portioner:
- 500 g gula ärtor
- 1,5 l vatten
- 400 g rimmat sidfläsk eller bog
- 3 gula lökar
- 2 morötter
- ca 1 tsk timjan
- ca 1 tsk mejram
- 4 lagerblad
- vitpeppar
- 5 kryddpepparkorn
Att dricka till: En kall öl och lite varm punsch är aldrig fel.
Gör så här:
Dag 1:
- Skölj ärtorna och lägg sedan i blöt i en stor kastrull. Ärtorna bör ligga i blöt i minst 12 timmar.
- Koka även fläsket dagen innan i ca 45 minuter tillsammans med en grovhackad lök, en morot, 2 lagerblad. En nypa timjan och några krydd- och vitpepparkorn.
- Lyft ur fläsket och sila av buljongen från fläskkoket och spar till soppan.
Dag 2:
- Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt nytt vatten och köttbuljongen (totalt ca 2 l vätska) och börja koka.
- Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala moroten och tillsätt den hel.
- Tärna fläsket och lägg i tillsammans med lagerblad och övriga kryddor.
- Koka ärtsoppan under lock i 1 1/2 timme på medelvärme. Rör om då och då.
- Smaka av ärtsoppan med ev mer kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt.
- Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten.
Pannkakor
4 personer:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 3 msk smör
- Sylt och/ eller bär samt vlspgrädde till servering.
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen.
- Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stekpanna.
- Servera med sylt eller bär och vispad grädde.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
- Fantastiska fotodagar i Bad Gastein!
- Larssons delikatesschips: Paprika & Chili
- Porträtt av ICA Maxi-personal
- Fotouppdrag för STS Alpresor
- Bild till Wikens Hamnkrog & Snäppet Bättre
- Film om Larssons delikatesschips
- Bilder till Per i Vikens nya korvbar!
- Tack för i år och en riktigt God Jul!
- Norrländska delikatesser på julbordet!
- Per i Viken – Svenska mästare i Chark-SM 2018!
Senaste kommentarer
-
<a href="http://www.accessmcd.xyz/"&g » Dax för att njuta en semla eller två? : ”okok sdoksko”
-
accessmcd » Bilder av januari: ”accesmcd”
-
Jens » Lyxig Bouillabaisse med havskräfta: ”Hej! Hur många personer är receptet beräknat till?”
-
Lotta Strömgren » Boken Mitt Viken, uttagen till Gourmand Awards - kokböckernas Oscarsgala!: ”Stort grattis Fredrik! Det var du väl värd!”
-
Kjell Johansson » Fantastisk vintersegling till Gilleleje: ”Fantastiskt! Både Skeppare, dag, krog, båt å Fotograf!!! ”